Apple je jedan od rijetkih, ako ne i jedini proizvođač pametnih telefona koji ne brine o količini radne memorije u svojim uređajima. Ni na jednom predstavljanju iPhonea taj podatak nije bio službeno istican već se naknadno saznavalo preko benchmark programa koliko je RAM-a Apple odlučio ugraditi u novi iPhone.

Razlog tome vrlo je jednostavan – Apple drži kako radna memorija nije toliko bitna ako sve radi kako treba. Manju količinu radne memorije u odnosu na konkurenciju mogu sebi dozvoliti iz razloga što oni pod kontrolom drže i hardver i softver, pa uvijek znaju na čemu se. Ne može se dogoditi da izađe novi iPhone, a da hardver ne prati softver i obrnuto.

Stoga ne treba nikoga čuditi da u vrijeme kada već postoje Android telefoni sa 12 GB RAM-a, da se Apple tek sprema izbaciti iPhone sa 6 GB RAM-a, odnosno s upola manje RAM-a nego što nudi konkurencija. Štoviše ove godine neće čak ni svi modeli imati 6 GB RAM-a, već samo dva, ostali će ostati na nivou ovogodišnjih iPhone 11 modela, odnosno na 4 GB RAM-a.

Tako barem stoji u izvještaju kojeg su objavili analitičari kompanije UBS – Timothy Arcuri i Munjal Shah. Tu piše kako će 6 GB RAM-a imati samo dva modela, dok će ostala dva imati po 4 GB RAM-a. Time je još jednom potvrđeno kako će Apple ove godine predstaviti ukupno četiri nova iPhonea, po jedan iPhone sa 6,7“ i 5,4“ zaslonom te dva 6,1“ iPhonea.

Prema izvoru, manje memorije će imati modeli s manjim brojem kamera, to jeste iPhonei sa dvije stražnje kamere, a koji će stići sa 5,4“ i 6,1“ zaslonima. TOP modeli će i ove godine imati tri stražnje kamere, a zasloni će im biti dijagonale 6,1“ i 6,7“. Izvor navodi i podršku za 3D sensing.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – iPhone u 2020. dobiva 6 GB RAM-a – Noob.ba / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.