Iranske vlasti pozvale su Evropljane da preduzmu “praktične, efikasne i odgovorne mjere” za opstanak međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

– Insistiramo na reciprocitetu prava i zadataka između potpisnica sporazuma iz 2015. godine – izjavio je portparol iranske diplomatije Abas Mosavi(Abbas Mousavi). 

Prema njegovim riječima, nije realno očekivati da se Iran vrati uslovima prije 8. maja 2019. godine, a da “Evropljani ne pokažu političku volju i sposobnost, i dozvole Iranu da u praksi iskoristi sporazum”.

Musavi je reagovao na poziv Francuske, Velike Britanije i Njemačke, koje su potpisale međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu, da iranske vlasti da smire tenzije i nastave dijalog. 

– Zabrinuti smo zbog opasnosti da sporazum postignut 2015. propadne pod pritiskom sankcija koje su uvele SAD i odluke Irana da ne primenjuje neke obaveze iz sporazuma – navodi se u zajedničkom saopćenju, prenijela je Jelisejska palača.

Nuklearni sporazum sa Iranom i dalje je “živ”, iako se nalazi u najkomplikovanijoj fazi od kad je potpisan prije četiri godine, saopćila je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini (Federica Mogherini).

Ona je kazala da učesnici nuklearnog sporazuma s Iranom ne smatraju da kršenje koje čini Teheran predstavlja značajno nepridržavanje sporazuma.

Mogerini je, na konferenciji za medije održanoj nakon sastanka ministara spoljnih poslova država članica EU u Briselu, kazala da učesnici sporazuma nijesu naznačili bilo kakvu namjeru da pokrenu mehanizam zbog kršenja.

– Opcija u kojoj nema nuklearnog sporazuma sa Iranom bila bi užasna za sve uključujući i one koji su odlučili da se povuku iz dogovora – ocijenila je Mogerini. 

Ona je rekla da je puna primjena nuklearnog sporazuma ključna za stabilnost situacije i izbjegavanje eskalacija u dijelu svijeta koji je “kritičan za sigurnost”.

Prema riječima Mogerini, iako je u teškoj fazi, sporazum o nuklearnom programu Irana je i dalje instrument koji se koristi kako bi se rješavala nuklearna pitanje sa Iranom.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba