Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Većina je odbacila prijedlog Socijaldemokrata za protjerivanje izraelske ambasadorice Dane Erlich.

Amandman irske vlade protiv prijedloga Socijaldemokrata za protjerivanje izraelskog diplomate usvojen je sa 85 glasova “za” i 55 “protiv”.

Glasanje je održano kasno u srijedu nakon žestokih rasprava u Parlamentu.

Liderka Socijaldemokrata Holly Cairns tokom predstavljanja prijedloga istakla je da su lideri Evropske unije (EU) izgubili humanost.

Stav EU-a je da traži pauzu u bombardovanju na nekoliko sati, onda se etničko čišćenje može nastaviti – rekla je ona.

Cairns je istakla da odbacuje takav stav te da su napadači na civile kukavice.

Više djece je ubijeno u Gazi u samo prve tri sedmice napada nego djece ubijene u svakom globalnom sukobu od 2019. Godine – kazala je Cairns.

Cian O’Callaghan, zamjenik lidera Socijaldemokrata, rekao je da je ono što se dešava u Gazi krajnje neprihvatljivo.

Bombardirane su bolnice, škole, ambulante, izbjeglički kampovi, pekare, medicinski radnici. Izraelska vlada mora snositi odgovornost za ratne zločine koje čine u Gazi – kazao je O’Callaghan.

Državni ministar James Browne upozorio je da će Irska biti gurnuta na marginu međunarodne zajednice ako protjera izraelsku ambasadoricu Danu Erlich.

Također je odbijen prijedlog kojim se irska vlada poziva da pokrene tužbu protiv Izraela na Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) zbog napada na Gazu.

Stotine ljudi održali su protest ispred zgrade Parlamenta u Dablinu tražeći da izraelski ambasador u Irskoj bude protjeran iz zemlje.

(Anadolija/A.H.)

The post IRSKI PARLAMENT ODBIO PRIJEDLOG ZA PROTJERIVANJE IZRAELSKOG AMBASADORA first appeared on Hayat.ba.

(Izvor: Hayat.ba)