“Išao sam ulicom kad me zaustavi prosjak, oronuli starac.

Upaljene, suzne oči, pomodrile usne, odrpane rite, nečiste rane. O, kako je beda bezobrazno oglodala to nesrećno stvorenje. Pružio mi je crvenu, oteklu, prljavu ruku… Ječao je, vapio za pomoć… Počeo sam da preturam po džepovima… Ni novčanika, ni časovnika, čak ni maramice… A prosjak je čekao… i njegova ispružena ruka lako se njihala i podrhtavala.

Izgubljen, zbunjem, krepko sam stegao tu prljavu, drhtavu ruku.. “Ne zamjeri, brate; nemam ništa, brate.”

Prosjak zaustavi na meni svoje upaljene oči; njegove se modre usne osmijehnuše – i on sa svoje strane stisnu moje hladne prste.

– Šta ćeš, brate, – promrsi on – i na tome ti hvala. I to je milostinja, brate.

Shvatih, da sam i ja dobio milostinju od svoga brata.” 

 (Ivan Sergejevič Turgenjev/Pjesme u prozi)

Više saznajte na izvornom linku: – “Išao sam ulicom, kad me zaustavi prosjak…” / (novi.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.