epa08765166 French President Emmanuel Macron, wearing a protective face mask, welcomes Armenian President Armen Sarkissian (not seen) for a meeting at the Elysee Palace in Paris, France, 22 October 2020. EPA-EFE/CHARLES PLATIAU / POOL MAXPPP OUT

Islamska organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu (ISESCO), sa sjedištem u Rabatu u Maroku, oštro je osudila antiislamsku kampanju koju su pokrenuli pojedini francuski zvaničnici, javlja agencija Anadolija.

U saopćenju ISESCO-a navodi se da su posebno iznenađeni antiislamskim izjavama francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i drugih visokih francuskih zvaničnika. Navodi se da francuski zvaničnici otvoreno krše vjerske slobode muslimana u zemlji te time potiču antiislamsku kampanju i izazivaju dodatne sukobe i podjele.

“Sistematske uvrede nekih zvaničnika u Francuskoj prema poslaniku Muhammedu, koje iznose u svojim političkim nastupima, izazivaju čuđenje, tugu i bijes više od 1,5 milijardi muslimana širom svijeta”, stoji u saopćenju.

Navodi se također da postavljanje uvredljivih karikatura poslanika Muhammeda na zidove službenih institucija nanosi veliku štetu dijalogu, miru i suživotu.

Povećani pritisci na muslimanska udruženja
U saopćenju ISESCO-a na kraju su najoštrije osudili nedavno ubistvo nastavnika u Francuskoj kojeg je, kako se navodi, usmrtila radikalna osoba.

U četvrti Conflans-Sainte-Honorine, u blizini Pariza, 16. oktobra je nastavniku odrubljena glava. Francuski dužnosnici objavili su da je ubica nastavnika uočen u blizini tijela s nožem u ruci, potom je pobjegao, no kasnije je neutraliziran od policije.

Navodi se da je nastavnik historije, koji je radio u srednjoj školi, pokazao uvredljivu karikaturu poslanika Muhammeda, nekoliko dana prije nego što je ubijen, na što su roditelji reagovali.

U Francuskoj su nakon toga povećani pritisci i napadi na muslimanska udruženja i nevladine organizacije.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin izjavio je 19. oktobra da će mnoga udruženja i nevladine organizacije, uključujući francuski Kolektiv za borbu protiv islamofobije i Barakacity kao i jedna džamija biti zatvoreni. Predsjednik Macron je također izjavio da u toj zemlji neće prestati objavljivati ​karikature poslanika Muhammeda.

Izvor: Agencije

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.