Ishodi današnjeg sastanka sa ministrom Mektićem

Biscani.net

Povodom migrantske krize u Bihaću je danas boravio ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić. On je iza zatvorenih vrata održao sastanak sa premijerom USK-a, Mustafom Ružnićem, policijskim komesarom Mujom Koričićem, te predstavnicima IOM-a.

Nakon toga su dali zajedničku izjavu.

Dosada je postojala loša saradnja i komunikacija između državnog i kantonalnog nivoa, te lokalnih zajednica na prostoru Kantona, istakao je ministar Mektić za Kantonalnu radio-televiziju. Današnjim dogovorom, tvrdi, problemi će se početi rješavati koordinirano. Priznaje da naša država neće moći značajnije uticati na migrantsku krizu globalnog karaktera, ali je njena dužnost da obezbijede normalan život svim građanima.

Kako prenosi RTV USK, dogovoreno je da se najkasnije do sutra definiše prostor za privremeni smještaj u Bihaću, sa strogim kućnim redom, kako bi se migranti sklonili sa ulice, iz parkova i privatnih smještaj.a te kako ne bi utjecali na sigurnosnu situaciju građana. Složili su se da je neophodno kontrolisati čitavu rutu dolaska migranata u USK, tako što će od sutra početi s radom prihvatni centar u bivšoj kasarni Ušivak u Hadžićima.

Ubuduće će se vršiti provjere i u pogledu izadavanja privatnih smještaja migrantima. Nastala situacija može se kontrolisati, te očuvati dostojanstvo građana i migranata, ukoliko se u nju koordinirano uključe svi nosioci odgovornih funkcija, mišljenja je premijer Mustafa Ružnić, prenosi RTV USK.

S druge strane, iz IOM-a ističu da je njihova namjera pomoći vlastima u regulisanju smještaja, hrane i odjevnih predmeta migrantima, kako bi se na neki način odužili građanima. Ponudili su, kažu, i premještanje na druge lokacije, zbog smanjenja pritiska na lokalnu zajednicu.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...