Ovo zdravo voće sadrži antiseptik koji se koristi prilikom prehlada, loše probave, stomatoloških problema, respiratornih poremećaja, i povišenog krvnog pritiska.

U pitanju je limun.

Ovaj citrus je djelotvoran u borbi protiv komaraca.

Isijecite limun, u njega pozabijajte klinčiće i stavite pored kreveta. Miris limuna osim komaraca izbjegavaju i mravi, i muhe.

Pored limuna, komarce također rasteruje i mirisi lavande.

Još jedna od preporuka:

KOMARCI!? Nakon ovoga više nikada ih nećete ni vidjeti… DOVOLJNO JE SAMO PREPOLOVITI OVO VOĆE i…

Proljeće je stiglo, ljeto svakim danom sve bliže, ali sa svim ljepotama koje donosi donosi nam i komarce koji mogu pokvariti svaki lijepi trenutak.

Ima li išta gore od uboda komarca??? Realno ima… ali u tom trenutku to je vjerujemo svako osobi nešto najgore što može da doživi.

Da bi se spasili donosimo vam jedan mali trik kako da se zaštitite.

VRLO JE JEDNOSTAVAN, a sve što vam treba su limun i par klinčića.

limun-klincici

Sve što trebate uraditi jeste da izrežete limun na pola, a zatim da zabodete klinčiće u njega. Takav limun sa klinčićima stavite pored kreveta. Ne samo da ćete se riješiti komaraca zauvijek, nego i muha i mrava, što je za veliku pohvalu. Oni ne vole miris limuna, te će ih on odbijati, a Vama će ujendo osvježiti spavaću sobu.

Još jedan savjet

Ljeti se obično mučimo sa mnogim bubicama, ali komarci su, čini se, ipak, najgori napasnici. Napravite ovu zamku i moći ćete mirno sjediti na svom balkonu.

zamka za komarce2Nekoliko stvari je pametno znati o komarcima: nisu svemoćni (možete ih uhvatiti, napraviti diverziju), vole mračnija mjesta, i privlači ih ova smjesa, čiji vam recept donosimo.

Potrebno vam je: plastična boca, 200 ml tople vode, 50 gr smeđeg šećera, 1 gr kvasca, stare novine.

zamka za komarce4Vrh flaše odrežite (manje od pola boce); u flašu uspite vodu i šećer i dobro promiješajte dok se šećer ne otopi, stavite kvasac, malo promiješajte, a vrh odrezane boce prevrnite u drugu polovinu, obmotajte novinama I stavite u mračniji ugao. (Pazite da vam grlo boce ne bude uronjeno u smjesu, jer komarci neće moći upasti u zamku). Sada čekajte da napasnici stradaju.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.