Vladimir Putin, predsjednik Rusije, učestvovao je na vjerskoj konferenciji u Kirgistanu, gdje je izjavio da se islam i pravoslavlje zasnivaju na istim osnovnim vrijednostima te je time iznenadio javnost.

„Pravoslavlje i islam – religije mira“ je konferencija, koja je za cilj imala promociju međuetničkih i međureligijskih dijaloga Rusije i Kirgistana.

– Humanističke vrijednosti su temelj islama i pravoslavlja, kao i drugih svjetskih religija i značajne su jer potiču milost i ljubav prema bližnjima, pravdi i poštovanju ljudskih bića – rekao je Putin.

Na vjerskoj konferenciji učestvovao je i Nikolaj Udovičenko, ambasador Rusije u Kirgistanu.

– Veoma je važna saradnju vladinih agencija i vjerskih organizacija radi jačanja građanskog mira i dogovora između dvaju zemalja – izjavio je Udovičenko.

Putin je zaključio, da je ključno održavanje međureligijskih veza za buduće generacije te da se treba pojačati uloga vjerskih organizacija u zaštiti i unapređenju duhovnih, moralnih i porodičnih vrijednosti.

U Kirgistanu muslimani čine većinsko stanovništvo, a u Rusiji islam je druga po veličini religija odmah iza pravoslavlja te se očekuje da će se rusko muslimansko stanovništvo udvostručiti u narednih 15 godina.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.