Zapadnoj Evropi sve više se približava Islamska država, piše njemački Welt.

Prema informacijama koje je taj list prenio u svom nedjeljnom izdanju, a koje je dobio iz sigurnosnih krugova, zapadni Balkan postao je neka vrsta “ulaznih vrata” za islamističke borce.

– Njemačka tajna služba već nekoliko mjeseci uočava trend da islamisti na Balkanu sve više formiraju mreže kako bi prokrijumčarili borce u ratna područja – navodi list.

– Salafistički propovjednici na Kosovu, u Bosni i Hercegovini, Albaniji i Makedoniji – kaže se dalje u tekstu – naveliko regrutuju borce za sukobe u Siriji i na sjeveru Iraka. Samo s Kosova u te krizne regione otišlo je više od 250 ljudi – u poređenju s brojem stanovnika Kosovo je tako rekorder u Evropi.

Region važi za omiljenu tranzitnu rutu džihadističkih boraca. Tu je i svojevrsna međustanica za islamiste iz Njemačke, Francuske, Belgije, Austrije i Holandije kada odlaze na ratišta na Bliskom istoku. ”Polazimo od toga da se tamo vrši i neka vrsta obuke džihadista”, kaže jedan predstavnik sigurnosnih službi.“

– Također, balkanske zemlje se više ne koriste samo za regrutovanje boraca – one postaju mjesta u koja se borci s ratišta vraćaju i na kojima se možda pripremaju teroristički napadi – piše Welt i pritom podsjeća na napad koji se u aprilu ove godine dogodio u Zvorniku.

Njemački list piše da je zbog toga njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova veoma zabrinuto i najavljuje da će o “prijetnji sa Zapadnog Balkana” ove sedmice raspravljati i Parlamentarni kontrolni gremijum Bundestaga.

/avaz.ba