Najmodernija džamija u Evropi otvorila je svoja vrata
početkom februara u Ljubljani. To je prvi islamski kulturni centar s džamijom u Sloveniji, na koji se čekalo više od pola stoljeća. 

Objekt se prostire na površini od gotovo 13.000 metara kvadratnih, a baza ove vjerske građevine je kocka visoka 24 metra s munarom od 40 metara. 

Centar sadrži i abdesthanu te obrazovni, administrativni i stambeni objekt.

Prema riječima Nedžada Grabusa, predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji, u ovoj zemlji živi skoro 80 hiljada muslimana i do sada su namaze obavljali u različitim objektima. 

Muslimani iz Slovenije su na namaze nerijetko odlazili i u Zagreb, gdje su, uglavnom, dočekivali i bajrame. 

Objekt može primiti 1.400 vjernika, a u suterenu se nalaze parking, teretana, restoran i prodavnica. 

Cijeli projekt koštao je oko 34 miliona eura, a 28 miliona izdvojila je Država Katar. 

Inače, ovo nije prva džamija u Sloveniji. Naime, 1917. godine sagrađena je mala vojna džamija na tromeđi Italije, Slovenije i Austrije, mjestu Logu pod Mangartom nedaleko od Boveca. Međutim, srušena je nakon Prvog svjetskog rata. Njena obnova nije bila moguća jer je izgrađena na privatnom zemljištu. 


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Islamski centar na koji se čekalo pola stoljeća / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.