Ismet Erdić: Uloga umjetnika je, između ostalog, da svojim radovima ukazuju na sve bolesti čovječanstva

E. Hasanagić / biscani.net

Pozitivne priče se nastavljaju. Mnogo je onih koji svojim radom pokušavaju promjeniti sredinu u kojoj žive, dokazati da se uz malo truda može mnogo postići i da je dosta toga moguće uraditi ukoliko želiš raditi na svojoj ideji. Međutim, nažalost, dosta ovakvih priča je skriveno od očiju javnosti jer kroz medije ne uspjevaju se “probiti” do zapaženosti.

Naš današnji sagovornik je profesor, slikar. Njegov hobi je crtanje stripova, ilustracija i sl. te na takav način prikazivanje devijacija u društvu. Za vrijeme studiranja, objavljuje radove: “Bošnjački književnici u stripu”, “Iskrivljeni svijet”, “Mangup i Maza”, “Gramatika bosanskoga jezika kroz strip i ilustracije” (autorica teksta Amina Salčinović) i “Smjehotresići”. Osniva grupu “ERBEAL” koju čine Senad Begić, Edin Alić i Ismet Erdić, a koja izdaje jedan strip pod nazivom “Mic Comics”. Radove objavljuje u novinama: “Preporod”, “Svijet”, “Azra”, “Vesela sveska”, “Male novine”, “Pet plus”, “Start”, “Ljiljan”, “Ekologija”, “WUS Austria”, “Slobodna Hercegovina”, Spleen, časopis za umjetnost i kulturu i dr. Ilustrovao je veliki broj knjiga među kojima su: “Zemlja dobrih Bošnjana” autora Velimira Miloševića-Velje, “Vesela strana sporta” autora Rasima Jakubovića-Gere, “Slovo o zavičaju” autora Amira Sijamhodžića, “Zbirka pjesama koje opominju” autora Hasana Durakovića i dr. Strip radovi “Bošnjački književnici u stripu” su zastupljeni i u nastavnom planu za bosanski jezik i književnost, na način da se obrađuju u nekim čitankama. Učestvuje na nekoliko međunarodnih izložbi stripa i karikatura. Objavljuje i radove: “Ruža za A.P.”, “Simbiont”, “Naš dragi tata”. Autor je i poštanske markice “Una regata”. Učesnik je više svjetskih međunarodnih festivala stripa i karikature: Nasrudin hodža-Turska, Kruševac „Zlatna kaciga“-Srbija, Beograd, “Omladinski centar“-Srbija, Svetska galerija-Skoplje, Makedonija, Luzern-Švicarska, Švedska i Italija. Učestvovao je i na festivalu karikatura u Iranu, u Teheranu.

Za portal biscani.net o svom početku rada te svim svojim uspjesima govori Ismet Erdić; razgovarao: Elvedin Hasanagić.

Poštovanje profesore. Prije svega hvala Vam što ste izdvojili vremena za „pozitivne priče“ na portalu biscani.net.  Jedno onako jednostavno pitanje: Od kad ste počeli sa crtanjem, i kad se javila ljubav prema crtežu?

Hvala Vama što ste mi dali priliku da kažem par riječi o umjetnosti, slikarstvu, stripu i karikaturi. Ustvari, ja crtam otkada za sebe znam što bi naš narod rekao. Već u osnovnoj školi su učitelji primjećivali da se ističem kada je u pitanju crtanje i slikanje. Rekao bih slobodno, crtenje je to što me je činilo drugačijim od drugih vršnjaka.

Gdje ste sve do sad objavljivali Vaše radove, kakva je reakcija publike kad vidi nešto profesionalno nacrtano, da li bude kao u filmovima, da stane i da se divi onome što vidi?

Možda je jedna moja mana u tome što nikada nisam vodio egzaktnu evidenciju gdje sam sve izlagao i objavljivao svoje radove. Stotine radova sam objavio u mnogim časopisima u Bosni i Hercegovini, ali i u Austriji. Radio sam za dječije časopise Male novine, Veselu svesku, Pet plus, zatim za Preporod, Start BiH, Avaz, Ekologiju, Wus Austrija, Sarajevski Svijet. Svijet je ustvari prva novina u BiH koja je objavila moj kompletan album u boji. Priča se zvala Izgubljeni u stranom svijetu. Tada je urednik tog magazina bio cijenjeni Zlatko Dizdarević. Posebno su mi dragi radovi koje sam radio za dječije novine. Mangup i Maza su objavljivani u Malim novinama i u Pet plusu. Posebno me radovala činjenica da je tada Emir Vučijak, direktor i urednik Pet plusa anketirao učenike o čitanosti mojih stripova. Rezultat je bio fenomenalan. Nijedno dijete nije reklo da mu se ne sviđaju moji stripovi a preko osamdeset posto anketiranih učenika je odgovorilo da redovno čitaju moje stripove.

Vjerujem da ste kroz svoj rad dobijali neke nagrade. Pa koja je za Vas najdraža?

Tek u zadnjih par godina sam ponovo počeo „izlaziti“ na međunarodnu likovnu scenu. Ovdje prvenstveno mislim na strip i karikaturu. Učestvovao sam na više svjetskih priznatih i velikih festivala stripa i karikature. U Srbiji (Kruševac) sam nagrađen dipolomom jer je moj rad ušao u 15 nagrađenih radova od ukupno oko 450 radova pristiglih na festival iz 35 zemalja svijeta. Moj rad na temu Migracija je zauzeo 8. mjesto, samim tim i Bosna i Hercegovina. Moj rad  (strip) Europa i Afrika je ušao u prvu selekciju među najkvalitetnije radove u Makedoniji u Svjetskoj Galeriji u Skoplju i objavljen je u katalogu. Isti taj rad je također proglašen u najuspjelije radove na svjetskom festivalu stripa u Beogradu u Omladinskom studentskom centru. Velik je uspjeh ući u prvu selekciju jer na takvim festivalima učestvuje izuzetno mnogo umjetnika i iz velikog broja zemalja.

Koliko Vam treba vremen za jednu sliku da je nacrtate?

Puno je faktora bitno da se slože da biste mogli odraditi sliku brzo i kvalitetno. Nekada, kada sam inspirisan, dobre volje, mogu uraditi sliku za dva sata. Nekada mi treba par dana. A postoje slike koje sam počeo slikati prije 25 godina i još ih nisam završio. Naravno, ovo je krajnost. Ali, da budem, konkretan, u prosjeku mi treba za format 70×50 cm nekoliko sati do jednan dan. Sve je stvar inspiracije, ideje i volje!

Najviše zapažen rad, ako se ne varam, je strip kojeg ste nedavno objavili. O čemu se radi? Koja je priča stripa?

Da. Strip album Mix comics je moj drugi album u zadnje dvije godine. Prije toga sam objavio više albuma za vrijeme moga studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Mix comics je ustvari kompilacija mojih radova koji su nastali od 1992. do 2018. godine. To je album koji smo uradili maksimalno tehnički kvalitetno. Već sam dobio izuzetno dobre kritike za kvalitet albuma. Na ovom albumu je radilo uistinu mnogo velikih ljudi. Recenzije potpisuju prof. dr. Esad Bajtal, prof. dr. Haris Cerić, akademski grafičar Miralem Brkić, prof. književnosti magistar Muhamed Zlatan Hrenovica. Scenarije za neke stripove potpisuju prof. dr. Midhat Ajanović, Rasim Jakubović-Gero i moj drug iz studentskih dana u Grazu Ross Little. Stip je izuzetno dobro prihvaćen od publike i mislim da u ovom albumu ima radova za sve uzraste. Prije Mix comicsa sam objavio ništa manje luksuzan album Iskrivljeni svijet. Interesantno je to da mi se jučer javio jedan kolekcionar iz Beograda koji ima u svojoj kolekciji moje stripove Bošnjački književnici u stripu i Iskrivljeni svijet, te me pita da li će moći kupiti i Mix comics u Beogradu. To javljanje kolekcionara me vrlo obradovalo. Znate, lijep je osjećaj kada saznate da neko u Beogradu ili Zagrebu čita vaše radove.

Odakle vam inspiracija za strip?

 

Za strip imam i previše ideja i inspiracije. Znate, to vam je kao film. Samo što u stripu vi ste sami kreator. U stripu, ako sami radite, ste i pisac scenarista, režiser i crtač. Lijep osjećaj kada možete kombinovati kadrove, scene, tekstove, figure i praviti priče kakve želite. Moji stripovi su često inspirisani temama koje nas okružuju. Uglavnom su to priče koje govore o iskvarenosti ljudi i o pohlepi kao i o ratnim strahotama, gladi i sl. A, na žalost, danas za takve teme imate i previše inspiracije.

Odnedavno ste i član UWC-a (Union of world cartoonists) kao predstavnik Bosne i Hercegovine. Možete li nam kazati više o toj Organizaciji, o Vašem članstvu u njoj, da li ste jedini predstavnik BiH…?

To je vrlo interesantna priča. Nisam jedini predstavnik iz BiH, ali sam prvi čovjek, odn. ja sam kao neko ko predstavlja BiH kao presjednik ispred BiH. Ovo udruženje broji oko 400 autora iz 42 zemlje svijeta. Bosna i Hercegovina je 42 zemlja i odnedavno je ja predstavljam u toj Uniji. Interesantno je to da su me kontaktirali jer prate moj rad i pitali me da li bih bio neko ko će predstavljati Bosnu i Hercegovinu i biti po potrebi i organizator svjetskog festivala na Balkanu, u ovom slučaju Bosni i Hercegovini. Posebno me raduje da su mene ponudili jer prate moj rad i jer su zaključili da imam kvalifikacije i reference da to mogu raditi kvalitetno. Kao što sam rekao u Unije je oko 400 umjetnika iz 42

zemlje. Iskreno, osjećao sam se ponoso, a posebno kada sam ušano na web stranucu Unije i vidio tabelu zemalja i na kraju tabele Bosna i Hercegovina-Ismet Erdić, kao najmlađa članica unije.

Koji je Vaš cilj sa crtanjem?

Ovo mi je najdraže pitanje. Moj cilj je vrlo jednostavno biti socijalno angažiran, pričati priče o ljudima koji su dobri ili kritikovati loše ljude. Na kraju, moj cilj je ukazivati na sve devijacije i zla koja vladaju svijetom i pokušati ljudima ukazati da postoje i drugi način gledanja na svijet oko sebe. Naravno, nisam ja utopista pa da vjerujem da ću promijeniti svijet, ali ću svakako ispuniti onu moju ljudsku zadaću, a to je da progovorim kao čovjek o tome. Znate, uloga umjetnika je, između ostalog da svojim radovima ukazuju na sve bolesti čovječanstva. To se čini kroz film, književnost, pozorište, slikarstvo, a vrlo kvalitetno se može ukazivati na zla svijeta i kroz strip i ilustraciju.

Planovi za budućnost?

Nastaviti ovim tempom. Sada prvo kvalitetno promovisati Mix comics, i dalje slati radove na svjetske festivale. Upravo razrađujem likove za novi strip album Kulin. Nije riječ o Kulin Banu, jer to odmah povežu sa ovom našom znamenitom osobom. Riječ je o žanru fantazija, ali ću svakako kroz tu priču takočer pričati o nama i čovjeku. Jer, fantazija je žanr koji vam daje neogradničene mogućnosti dvosmislenog pripovjedanja. Nikoga direktno ne prozivate a možete maksimalno iskoristiti svoju maštu, ideje, razmišljanja, kritike, ironiju, srkazam i da se svako prepozna ko treba a da nikoga ne uvrijedite.

Još jednom, hvala Vam što ste odvojili vremena za intervju, želimo Vam puno sreće.

Hvala Vama i koristim ovu priliku da pozovem Vas i Vaše čitaoce na moju izložbu karikatura i stripa kao i promociju mog strip albuma Mix comics koja će se održati u Gradskoj galeriji u Bihaću 5.aprila 2018.

 

U nastavku možete vidjeti neke radove Ismeta Erdića:

 0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...