Ispovijest migranta koji boravi u Bihaću: “BiH je kao Hitlerovska država, kada izađem u grad, bojim se.”

Oslobođenje.ba

Oko 30 hiljada migranata u prošloj godini prošlo je kroz BiH ili su još zadržani u kampovima u Bihaću i Velikoj Kladuši, a najmanje još toliko izbjeglica očekuje se i u ovoj godini. Za grad Bihać, koji ima 50 hiljada stanovnika, boravak 10 hiljada migranata bio bi nemoguć, smatra gradonačelnik Šuhret Fazlić.

Štrajka nema
– Ja nisam želio da oni dođu i, koliko vidim, država nije u stanju da to zaustavi. Mi se s tim možemo nositi samo kao sa elementarnom nepogodom, pokušavajući u takvim uslovima da djelujemo humano, kazao je gradonačelnik Bihaća.

Međutim, mogu li se migrantima koji bježe od teških uslova u svojim zemljama obezbijediti bolji uslovi ili barem omogućiti da se osjećaju zaštićenim kod nas, ne može se sa sigurnošću zaključiti.

Elchin Namazov iz doma Borići u Bihaću pisao je našoj redakciji, požalivši se da su ga bez razloga maltretirali zaštitari firme Bakrač Security koji rade na obezbjeđenju objekta.

– Sjedili smo, zaštitar je povukao stolicu i spala mi je papuča, usprotivio sam se i onda me je napao, piše nam Elchin, koji još navodi da je incident prijavio bosanskoj policiji, ali kaže da su oni na strani zaštitara te da su mu zaprijetili deportacijom.

Navode smo provjerili kod Međunarodne organizacije za migracije u BiH (IOM), koja je nadležna za kampove. Koordinatorica Amira Hadžimehmedović nam je kazala da je upoznata sa slučajem i da provjeravaju ove navode.

– On je pisao svima do čije god internet-adrese je došao, od ambasada do medija. Kaže da njega tuku, da ne može nikuda, da ga čekaju u gradu, da štrajkuje glađu, međutim, istina je da ne štrajkuje, to znamo jer ih redovno hranimo. Ja sam razgovarala s njim, rekao je da se ovdje ne osjeća sigurno, a mi smo sve poduzeli kao što bismo to učinili na svaku pritužbu, dakle, prijavljeno je i policiji i provodi se istraga. On mi je zatražio da se prebaci u centar Ušivak, jer smatra da bi se tamo osjećao sigurnije i mi mu želimo izaći ususret. Agencija za strance radi na koordinaciji između kampova i zahtjev je u razmatranju, ispričala nam je Amira.

Iako su već u lošoj situaciji, migranti koji bi zapali u još teže uslove ne mogu računati da će sistem naše zemlje brzo reagovati u pravcu koji traže. Osim toga, svaki migrant koji se zaputio ka zemljama EU, nosi sa sobom svoje svjedočenje i razloge zbog kojih bježi, pridodajući na tu priču i sva negativna iskustva koja je na putu imao, uključujući i stanje u Bosni.

– On kaže “ja kad izađem u grad, bojim se”, a ja mu kažem da se ne bojim jer vjerujem našoj policiji. Sigurnost im možemo pružiti unutar kampa, ali se ne možemo brinuti dalje o njima kada izađu u grad, kazala nam je Amira.

Većina migranata koji borave u Bihaću izlazi u grad, većina se osjeća lijepo kao da su već u nekom evropskom gradu, ali ima i onih koji ovo sve smatraju tužnim i neprijateljskim.

Elchin Namazov spada u ove druge, smatra da se ovdje niko ne brine o njima i da je “BiH kao hitlerovska država”, prenijeli su nam u Borićima.

Treninzi za zaštitare
Događaj u Borićima sveo se na to, pošto nije bilo svjedoka, kome vjerovati, zaštitarima ili njemu. Za IOM je zaštitarska agencija do sada radila korektno svoj posao, a ništa novo im ne predstavljaju pisma i žalbe migranata koji se nadaju da će zbog toga neko doći po njih i odvesti ih u neku bogatu i naprednu demokratsku državu Evrope.

– Optuživali su i nas, da je njima teško, ali svi znaju da smo mi poduzeli sve što smo mogli. U ovom konkretnom slučaju, sve smo poduzeli i dok policija ne završi istragu i procedure, mi ništa ne možemo, napominje Amira.

Zaštitari, pored posla koji obavljaju, prolaze i kroz treninge namijenjene ovakvim situacijama, da bi razvijali toleranciju i senzibilitet. Kroz slične radionice prolaze svi koji su u doticaju sa migrantima, uključujući i medije. Ipak, sve to njima nije dovoljno, jer je naš standard daleko od onog evropskih država.

Izvor: Oslobođenje.ba378

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...