Gostujući u emisiji “Danu uživo” na televiziji N1, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković komentarišući put Bosne i Hercegovine u NATO, osvrnuo se i na izlaganje ministra vanjskih poslova Turske, Mevlut Čavušoglu na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Tako je u emisiji koja je emitovana 26. februara 2020. godine, Konaković između ostalog rekao:

-Ja sam pratio u Davosu jednu sesiju NATO-a u kojoj se govori o Bosni i Hercegovini, čak je ministar vanjskih poslova Turske rekao, naravno, da to više nije put u NATO…

Na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, održanom od 20. do 24. januara 2020. godine, jedina sesija koja se bavila proširenjem NATO saveza bila je “Budućnost NATO-a”. Pored ministra vanjskih poslova Mevluta Čavušoglua, na pomenutoj sesiji govorili su i generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg, predsjednik Poljske Andrzej Duda te bivša ministrica vanjskih poslova Australije i moderatorica sesije Julie Bishop.Naime, na videu dostupnom na stranicama Svjetskog ekonomskog foruma, a na kojem je prikazana čitava sesija, kao i u transkriptu cijele sesije koja je objavljena na stranicama NATO saveza, ministar Čavušoglu spomenuo je BiH samo na jednom mjestu.

S tim u vezi, govoreći u kontekstu proširenja NATO-a, Čavušoglu je rekao:

Kao Turska, mi smo za proširenje. I dobro je da Sjeverna Makedonija uskoro postaje punopravna članica. Također, nadam se da će EU slijediti ovaj dobar primjer, da mogu dati datum (za otvaranje pregovora, op.a.) za Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

Bosni i Hercegovini trenutno nije lako. Ali možemo biti još fleksibilniji. Iz tog razloga smo izmijenili talinske kriterije za Bosnu i Hercegovinu, kao i zbog neslaganja u državi. Možete zamisliti zašto.”

S obzirom na navedeno, tvrdnju Elmedina Konakovića o tome kako je ministar vanjskih poslova Turske na pomenutoj sesiji, a u kontekstu NATO integracija BiH, rekao “da to više nije put u NATO”, Istinomjer ocjenjuje kao neistinu.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Istinomjer uhvatio Elmedina Konakovića u laži / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.