Da li ste znali da način na koji najčešće spavate ovisi o vašem karakteru?

Ova tvrdnja potiče od engleskog neuropsihijatra Chrisa Izikovskog nakon proučavanja ponašanja hiljada dobrovoljaca tokom njihovog sna. Određeni položaj za spavanje, kao i neke navike koje vam pomažu da zaspite, može se povezati s vašim osobinama.

Ležite na leđima, glava je povučena u stranu, ruke ispružene uz tijelo. Vojna poza je slična onoj iz joge, kada se obavlja duboka meditacija. Ova poza je prirodno uzeta od strane onih koji pate od teških glavobolja jer ublažava bol.

Značenje: Vi ste otvoreni, ali imate preciznu viziju svijeta iz kojeg ne odustajete. Vi ste odgovorni, idete ravno do cilja, ali ponekad pitate previše. Oprostite sebi neke greške i posvetite se više vremena.

Zdravlje: Ovaj položaj je savršen za leđa jer drži kralježnicu u pravu. Bilo bi dobro staviti jastuk pod koljena, jer ćete se tako potpuno opustiti.

Ležite na jednoj strani, koljena su savijena i povučena preko grudi, ruke savijene ispred lica. Ovaj položaj naziva se spavača i oponaša položaj bebe u majčinom trbuhu. Profesor Izikovski smatra da žene najčešće spavaju u tom položaju, prvenstveno tokom mjesečnog ciklusa, kada osjećaju slabiju ili jaču bol u trbuhu.

Značenje: ovu pozu uglavnom zauzimaju nesigurne osobe koje pokušavaju dobiti sigurnost koju fetus ima u maternici.

Zdravlje: Za potpuni prekid u ovom položaju, stručnjaci preporučuju korištenje debljeg jastuka tako da su glava i kralježnica u jednoj ravnini, inače ćete ležati samo na ramenima.

Samo zaspiš ako legneš na trbuh. Položaj leta ili slobodnog pada najčešće uzimaju oni koji pate od bolova u donjem dijelu leđa.

Značenje: Ako spavate u tom položaju, odbijate se suočiti s realnošću i niste sigurni.

Zdravlje: Ova situacija je štetna za vrat i čeljust. Stručnjaci preporučuju grljenje jastuka i okretanje u stranu.

Ležite na boku, noge su ispružene, a leđa savijena prema naprijed. Ovoj situaciji najčešće pribjegavaju oni koji se bore za disanje.

Značenje: Ova pozicija pokazuje da ste često u sukobu sa samim sobom. Želite pokazati više inicijativa u vašem životu, ali grizete svoju urođenu sramežljivost. Često se bojite izraziti svoje želje do kraja.

Zdravlje: Ova poza može biti štetna za vaše zdravlje jer su vaša leđa pod stalnom napetošću. Bilo bi najbolje staviti jastuk između bedara jer će to olakšati pritisak.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.