Šef britanske diplomatije Dominik Rab (Dominic Raab), pripadnik nove garde političara Konzervativne stranke, službeno će mijenjati premijera Borisa Džonsona (Johnsona) koji se bori s koronavirusom na odjelu intenzivne njege londonske bolnice St. Thomas.

Uvjereni euroskeptik, nosilac crnog pojasa u karateu treći dan i amaterski bokser, Rab (46) je naslijedio upravo Džonsona i na dužnosti ministra vanjskih poslova.

Danas je saopćeno da će Rab sada mijenjati Džonsona i na dužnosti premijera “kada to bude neophodno”.

Dominik Rab je “čvrst i oštrouman. Nije osoba koju možete prepasti”, kazao je njegov bivši šef, bivši britanski ministar za Brexit David Davis. 

Predstavnik je novog naraštaja konzervativaca koji su ušli u parlament u zadnjih deset godina.

Raab je sin židovskog izbjeglice iz Češke koji je stigao u Britaniju 1938. godine. Otac mu je umro od raka kada mu je bilo samo 12 godina i majka ga je odgojila u anglikanskoj vjeri.

Studirao je pravo na prestižnim univerzitetima Oxfordu i Cambridgeu.

Istraživao zločine Miloševića i Karadžića

Kao mladi pravnik specijaliziran za međunarodno pravo zaposlio se u advokatskom uredu Linklaters, a kasnije se pridružio ministarstvu vanjskih poslova, gdje se bavio pitanjima terorizma na moru.

Godine 2003. imenovan je u diplomatski tim britanskih advokata koji su u Hagu istraživali ratne zločine Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Čarlsa Tejlora (Charles Taylor).

Između 2006. i 2008. bio je šef kabineta Davida Davisa, tada konzervativnog ministra unutrašnjih poslova u sjeni.

U britanski parlament prvi je put izabran 2010. Pet godina poslije prvi put ulazi u izvršnu vlast, kad u vladi Džejmsa Kamerona (James Cameron) postaje zamjenik ministra pravosuđa.

Godinu poslije, uoči referenduma o Brexitu, već je gorljivi aktivist u kampanji za izlazak iz EU-a.

Otac dva sina

U vladu se vraća 2017. prvo kao ministar pravosuđa, a zatim i stanovanja. Tereza Mej (Theresa May) imenovala ga je ministrom za Brexit nakon ostavke Davida Davisa 2018., ali Rab nije oklijevao napustiti dužnost već tri mjeseca poslije nezadovoljan sporazumom o Brexitu koji je Mej sklopila s Briselom. 

Nakon ostavke Tereze Mej takmičio se za predsjednika Konzervativne stranke, ali je ispao u drugom krugu glasanja, odnosno završio na šestom mjestu. Tada je podržao kasnijeg pobjednika, Džonsona, koji mu je uzvratio imenovanjem za ministra vanjskih poslova. 

Oženjen je i otac dva sina, Pitera (Petera) i Džošua (Joshue).


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Istraživao je zločine Miloševića i Karadžića / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.