Ivica Dačić
Ivica Dačić: Ovo je bila priprema da se izvrši totalni pritisak na Srbiju

Naša pozicija je nepromenjiva, priznanje Kosova je nemoguća misija, istakao je ministar vanjskih poslova

Avaz.ba

Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije izjavio je kako format razgovora zapadnobalkanske šestorke u Berlinu nije bio adekvatan, jer zapadni Balkan nema šta da priča o odnosima Beograda i Prištine.

– Ovo je bila priprema da se izvrši totalni pritisak na Srbiju. Svi učesnici sastanka vrše pritisak. Jedina zemlja, BiH,  koja nije priznala Kosovo je predstavljena od tehničkog lica i predstavlja mišljenje Bošnjaka – rekao je Dačić.

On je ocijenio da sastanak u Berlinu nije novi format dijaloga Beograda i Prištine, jer dijalog ne postoji. 

– Priznati Kosovo je nemoguća misija – naglasio je Dačić.

On je rekao i kako je sastanak, koji su incirali njemački kancelar Angela Merkel i francuski predsjednik Emanule Makron (Emmanuel Macron), bio pokušaj da se otkoči dijalog Beograda i Prištine, te da su sastanak zakazali sa dobrim namjerama, ali da Priština to ne shvata. 

On je ocijenio da Priština sigurno ima neku podršku da bude tako tvrdoglava i da čeka da prođe mandat Evropske komisije.

– Priština pravi probleme. Priština hoće da ubije dijalog, njima treba priznanje. Može sastanaka da bude koliko hoćete, ako nešto nije u interesu Srbije, Srbija to nikad neće prihvatiti. Od njihovog spiska želja nema ništa – poručio je Dačić. 

On je rekao za RTS da EU sa Beogradom nema probleme, ali da je pozicija Srbije ista – dok se ne ukinu takse, nema dijaloga.

– Oni ne pričaju o dijalogu, dijalog je za njih da mi priznamo Kosovo. Naša pozicija je nepromenjiva – priznati Kosovo je nemoguća misija”, naglasio je Dačić. 

On je naveo da su bile glamurozne najave u vezi sa sastankom u Berlinu, prije svega, jer ljudi nisu informirani šta je bila namjera.

(Autor: Avaz)