Novoimenovani ambasador i stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima Ivica Dronjić jučer je na svečanoj ceremoniji u sjedištu UN-a u Njujorku predao akreditivna pisma generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterešu (Antonio Guterres), čime je zvanično postao stalni predstavnik BiH pri toj organizaciji.

Dronjić je Guterešu prenio pozdrave i najbolje želje sva tri člana Predsjedništva BiH i njihovo opredjeljenje za trajni doprinos međunarodnom miru i prosperitetu uz poštovanje Povelje UN-a i međunarodnog suvereniteta svih zemalja članica.

Istakao je svoje osobno opredjeljenje da poveća eksponiranost Bosne i Hercegovine u UN-u, posebno u mirovnim operacijama, razoružanju i preventivnoj diplomaciji, kao i u ispunjavanju ciljeva zacrtanih u UN-ovom programu održivog razvoja (SDG).

Gutereš je čestitao ambasadoru Dronjiću na imenovanju i poželio mu uspjeh u radu. Naglasio je svoje osobno zadovoljstvo što je akreditirao jednog iskusnog diplomatu od karijere koji dobro poznaje sistem UN-a, kao i uvjerenost da će Dronjić biti dostojan predstavnik svoje zemlje i da će dati značajan doprinosu radu te organizacije, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.