U posljednjih sedam dana, Služba je sa teritorije Bosne i Hercegovine udaljila 23 strana državljanina među kojima je 19 državljana Turske, dva državljanina Tunisa, jedan državljanin Irana i jedan državljanin Slovačke.

SARAJEVO 23. OKTOBRA – Služba za poslove sa strancima provodi pojačane operativne aktivnosti usmjerene na kontrolu kretanja i boravka stranaca u BiH u cilju suzbijanja ilegalnih migracija i udaljavanja ilegalnih migranata iz BiH.

Stranim državljanima su prethodno izrečene mjere protjerivanja te su do udaljenja sa teritorije BiH boravili pod nadzorom u Imigracionom centru. Na osnovu Sporazuma o readmisiji sa R. Srbijom, državljani Tunisa su vraćeni u Republiku Srbiju dok su drugi stranci vraćeni u zemlje porijekla.

“Kao rezultat provedenih operativnih aktivnosti Služba za poslove sa strancima je u istom periodu zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla mjeru protjerivanja za 18 stranih državljana sa zabranom ulaska i boravka u Bosni i Hercegovini, među kojima su državljani, Maroka, Nepala, Libije, Albanije, Slovačke i Turske. Navedeni strani državljani su stavljeni pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine”, saopćeno je.

Služba za poslove sa strancima u posljednjih sedam dana registrovala je 160 migranata koji su iskazali namjeru podnošenja zahtjeva za azil, što je za 23% manje u odnosu na prethodnu sedmicu kada je 210 migranta iskazalo namjeru podnošenja zahtjeva za azil.

U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6261 migrant.

Izvor: RTV USK

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.