Dom zdravlja Bihać je zdravstvena ustanova koja je na prvoj crti odbrane od koronavirusa. Većina poslanih uzoraka iz USK-a i Bihaća, je upravo iz ove ustanove.

S obzirom na to da još uvijek određeni broj građana ne zna proceduru, iz ove ustanove pojasnili su detalje oko testiranja, pacijenata i simptoma.

“Od pacijenata sa visoko sumnjivim simptomima, kao i onkoloških pacijenata, briseve uzimamo na njihovim kućnim adresama. Kontakti bez simptoma, dolaze vlastitim prevozom pred izolatorij, iza Doma zdravlja Bihać. Briseve im uzimamo u njihovim vozilima. Ko nema vozilo, ima posebni kontejner i onda tu uzimamo bris”, rekla je direktorica Doma zdravlja Bihać, Jasminka Ljubijankić.

“To je standardna procedura i protokol kod ovakvih slučajeva. Nakon uzimanja briseva, uzorke šaljemo u našu Kantonalnu bolnicu, koja dalje transportuje prema Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu”, kaže Harun Duraković, sanitarni inžinjer iz Higijensko-epidemiološke službe.

Testiranje ne možete obaviti na vlastitu inicijativu, niti na komercijalnoj osnovi. Testiranje se vrši isključivo po indikaciji epidemiologa ili nadležnog liječnika.

Izvor: USKinfo.ba