S obzirom na to da je Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona u proteklom periodu zaprimila više prijava krivičnog djela ‘Prijevara’, izvršenog putem društvenih mreža, iz MUP-a su se oglasili i upozorili na ove situacije.

Kako navode iz MUP-a USK, nakon što izrade lažne facebook profile ili e-mail adrese, cyber prevaranti komuniciraju sa ciljanim osobama, te ih putem e-maila, Messengera ili na neki drugi način obavještavaju da su ostali bez novca, da su opljačkani ili izgubili dokumente, tražeći da im se pošalje novac na određeni broj računa ili određeno mjesto.

Isto tako, navode, žrtve prijevara su putem Facebooka dobijali aplikacije za sudjelovanje u različitim nagradnim igram, a potom putem messengera dobijali poruku kako su baš oni ‘sretni dobitnici’ te da za preuzimanje nagrade moraju porukom poslati fotografije lične karte ili broj bankovnog računa.

Česti su slučajevi prijevara putem internetskih kupoprodajnih servisa (eBay, PIK.ba i sl.) kojom prilikom se nudi različita roba veoma dobrih performansi ili roba za nevjerovatno niske iznose novca. U velikom broju slučajeva ovdje se radi o lažnim profilima koji su aktivni samo kratak vremenski period te se koriste za vršenje prijevara.

S obzirom na napredak tehnologije i mogućnosti različitih oblika komunikacije putem interneta, Uprava policije MUP-a USK-a upozorava javnost da prijevare putem interneta postaju sve raznovrsnije te poziva građane da ne nasjedaju na različite obavijeti o ‘nagradnim igrama’ na društvenim mrežama, niti da dostavljaju lične podatke nepoznatim osobama.

Također, sve poruke i molbe za dostavljanje novca čak i od poznatih imena i prezimena treba dodatno provjeriti, a ako postoji i najmanja sumnja da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju događaj treba odmah prijaviti najbližoj policijskoj stanici ili na besplatan broj telefona 122, naveli su iz MUP-a USK-a.

Izvor: Biscani.net

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.