Priređivači igara na sreću koji posluju na području Federacije BiH uputili su otvoreno pismo povodom inicijative SDA da se od dodatnog oporezivanja kladionica finansira provođenje zakona o pravima demobilisanih boraca.

Naime, Klub SDA u Parlamentu FBiH uputio je u proceduru Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću. Njihovim usvajanjem dobilo se oko 160 miliona maraka godišnje, a polovina tog novca bila bi usmjerena za finansiranje predviđeno pomenutim boračkim zakonom.

Priređivači igara na sreću u otvorenom pismu navode da su demobilisani borci “predmet nove prevare od strane SDA, stranke koja u zadnje četiri godine svoje djelovanje temelji na pustim obećanjima, dok pojedinci iz njihovih redova pune džepove prodajom radnih mjesta u javnim poduzećima”.

“Dok borcima obećavaju milijune od kladionica, ne govore da kladionice u FBiH, po zakonu, imaju odobrenje za rad na samo dvije godine i svako dvije godine moraju tražiti produženje odobrenja.Kad bi se primanja boraca financirala od poslovanja kladionica, što bi bilo ako kladionice ne bi dobile produženje odobrenja za rad? Od čega će se financirati borci ukoliko kladionica ne bude? Zašto SDA, ako doista želi pomoći borcima, njihovo financiranje veže za kladionice dok istovremeno predlaže zakon koji te iste kladionice uništava?”, navodi se u otvorenom pismu.

Između ostalog, priređivači igara na sreću odgovorno tvrde da SDA nema plan istinski se pobrinuti za borce finansiranjem kroz oporezivanje kladionica.

“Njihov pravi plan je uništenje kladionica, a borci su im samo sredstvo preko kojeg to žele postići. Borcima obećavaju financiranje kroz igre na sreću, vršeći tako pritisak na zastupnike u Zastupničkom domu i izaslanike u Domu naroda da glasaju za Zakon o igrama na sreću kako se ne bi zamjerili borcima. A taj zakon kojeg gura SDA zatvara domaće kladionice. Kladionice pod takvim opterećenjem ne mogu raditi i prvog dana ukoliko taj tzv. „SDA zakon o igrama na sreću” stupi na snagu stavit će svim kladionicama ključ u bravu. Od čega će se onda financirati borci?”, ističe se u otvorenom pismu, kojeg potpisuju: PREMIER WORLD SPORT d.o.o. ČITLUK, PREMIER SPORT d.o.o. ČITLUK, BET LIVE d.o.o. VITEZ, PETICA PLUS d.o.o. VITEZ, SPORTPLUS d.o.o. NOVI TRAVNIK, SPORT PLUS WIN d.o.o. NOVI TRAVNIK i FORMULA d.o.o. POSUŠJE

Šef Kluba poslanika SDA u Parlamentu FBiH Ismet Osmanović nema komentar na ovo otvoreno pismo.

“Sektor igara na sreću treba urediti bolje nego što je to sada slučaj, te da se iz tih prihoda finansiraju potrebe koje stoje pred Federacijom. Jedna od njih je pitanje rješavanja zahtjeva demobilisanih boraca”, ističe Osmanović za Vijesti.ba.