Irena Marjanović, portparol Tužilaštva USK, za Avaz.ba kazala je da su pripadnici MUP-a USK na licu mjesta i utvrđuju uzroke požara koji je zahvatio migracioni centar ”Miral” u Velikoj Kladuši.

– Dežurni tužilac je rekao kako su na terenu pripadnici MUP-a USK, oni su utvrdili da nema smrtno stradalih osoba i, s obzirom na tu činjenicu, oni će vršiti uviđaj prema nalogu dežurnog kantonalnog tužioca.

Prema uvidu na licu mjesta, oštećene su tri prostorije u sklopu privremenog migracionog kampa i angažiran je vještak protupožarne struke koji će izvršiti uviđaj i potom se očitovati o uzroku požara. To su zvanične informacije iz Tužilaštva USK – kazala je Marjanović.

SLUŽBENO – POŽAR IZBIO NA PRVOM SPRATU, 18 OSOBA TRENUTNO U KANTONALNOJ BOLNICI

Dvadeset i osam osoba ukupno je povrijeđeno u požaru koji je jutros u 06:40 izbio na prvom spratu prihvatnog centra Miral. U tom trenutku na dijelu gdje je izbio požar, nalazilo se 247 lica. Od 28 povrijeđenih, 18 je zadržano u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

U hali Miral ukupno se nalaze 673 osobe, a iz IOM-a tvrde da će svi do noći biti opet smješteni u prihvatni centar. Naime, postoji dio centra do sad nije korišten, pa će tu prebaciti dio migranata, a u toku dana očekuje se dolazak novih kreveta, madraca i ostale opreme.

U prihvatnom centru Miral u trenutku izbijanja požara nalazilo se i 18 djece, bez roditeljske pratnje, ali na svu sreću niko nije povrijeđen.

Ove informacije za USKinfo.ba potvrdio je Vladimir Mitkovski, koordinator IOM-a za hitne slučajeve za Unsko-sanski kanton.

Neslužbeno saznajemo da jedan migrant ima teške povrede nastale prilikom skoka kroz prozor.

Samo zahvaljujući brzoj reakciji i intervenciji pripadnika Vatrogasne jedinice i Policijske stanice Velika Kladuša, ovaj događaj prošao je bez  smrtnih posljedica.

Desetine povrijeđenih: Evo šta je razlog požara u migrantskom centru u Velikoj Kladuši

Požar koji je jutros u 5:30 sati zahvatio prostor bivše fabrike prouzrokovao je značajnu materijalnu štetu, a prema informacijama iz bihaćke bolnice, desetorica migranata teško su povrijeđena. Lakše povrede pretrpjele su desetine njih. Broj povrijeđenih vjerovatno će biti i veći kako vrijeme bude odmicalo.

“Avaz” saznaje, iako su informacije neslužbene, da je požar podmetnut, i to upravo od migranata koji žele da se ovaj migrantski centar zatvori, a oni da presele u centar ”Vučjak” u Bihaću.

Razlog je što je pogranični pojas oko Velike Kladuše “zabetoniran” i zbog potpune zatvorenosti migranti nisu u mogućnosti da se prebacuju ilegalno u Hrvatsku.

Centar ”Vučjak” bit će zamjena za migracioni centar ”Bira”, premda se agonija lokalnog bihaćkog stanovništva uopće tim premještanjem neće otkloniti, budući da se ”Vučjak” nalazi nedaleko od ”Bire” i također u blizini centra.

Izjava migranta

Prve neslužbene informacije sa terena govore o 29 povrijeđenih osoba kojima je ukazana pomoć u Domu zdravlja Velika Kladuša.

Većina povreda nastala je od trovanja dimom. Također, nekoliko osoba ima povrede od stakla, nastale prilikom izlaska kroz prozore.

Još uvijek nema službenih potvrda. Potvrđen dolazak zvaničnika IOM-a, očekujemo izjavu za desetak minuta.

Migranti u bihaćku bolnicu stigli sa frakturama i opekotinama, vatrogasci i dalje gase požar

Devetnaest migranata je primljeno u Kantonalnu bolnicu Dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću zbog povreda koje su zadobili tokom požara koji je rano jutros izbio u prihvatnom centru u Velikoj Kladuši.

Kako saznajemo u bihaćku bolnicu je do 10 sati stiglo 19 migranata sa težim ili lakšim tjelesnim povredama.

“Pola ih je ostalo na daljnjoj hospitalizaciji, a među njima je i jedna osoba koja je zadobila teške tjelesne povrede”, kazao je za Klix.ba dežurni ljekar.

Migranti su povrede zadobili najvećim dijelom zbog skakanja sa prozora u trenutku kada su bježali od vatrene stihije koja se širila prostorijama Mirala, koji služi kao privremeni dom za stotine osoba.

“Najviše ih je stiglo sa frakturom stopala ili potkloljenice, a uz to imamo povrede od opekotina ili frakture drugih dijelova tijela”, dodali su iz bihaćke bolnice.

Tokom požara je povrijeđeno ukupno 30 osoba. Jedanaest, koji nisu upućeni za Bihać, medicinska pomoć je pružena u Domu zdravlja u Velikoj Kladuši.

Vatrogasci su i dalje na terenu i rade na lokalizovanju požara, nakon čega će se ući dublje u prostorije objekta kada će početi i policijski uviđaj pod nadzorom tužioca.

Informacija o eventualnim žrtvama za sada nema.

Veliki požar u Velikoj Kladuši: Migranti iskakali kroz prozore, povrijeđeno 29 osoba

Jutros oko 6:30 sati došlo je do velikog požara u objektu Mirala u Velikoj Kladuši koji se koristi kao privremeni prihvatni centar za nekoliko stotina migranata. Kako saznajemo najmanje 29 osoba je povrijeđeno.
Veliki broj vatrogasaca je na mjestu požara, kao i ekipe hitne pomoći.

Prema riječima glasnogovornika MUP-a Unsko-sanskog kantona 29 osoba je povrijeđeno.

“Nekima se pomoć ukazuje u Domu zdravlja u Velikoj Kladuši, dok su neki upućeni u Kantonalnu bolnicu u Bihaću”, kazao je za Klix.ba Šiljdedić.

Na snimku koji možete pogledati na portalu Klix.ba vidi se kako migranti iskaču kroz prozor da bi se spasili od požara.

Prema nezvaničnim informacijama požar je uzrokovan ljudskom nepažnjom.

Ipak, tačan uzrok će biti poznat nakon uviđaja koji će nastupiti nakon što se požar lokalizuje i potpuno ugasi.

Stotine migranata koristi prostor Mirala, a da li će i u budućnosti to biti njihov privremeni dom znat će se nakon utvrđivanja stepena materijalne štete.

Brojni migranti trenutno se nalaze ispred objekta i s nevjericom gledaju vatru i dim koji se nadvija iznad zgrade.

Treba podsjetiti da je Operativni štab za pitanje migracija u BiH na sastanku održanom prije dva dana u Sarajevu, kojem su prisustvovali i predstavnici Unsko-sanskog kantona, razmatrao mogućnost izmještanja iz urbanih sredina dva prihvatna centra “Bira” u Bihaću i “Miral” u Velikoj Kladuši, te prihvatio prijedlog Gradskog vijeća Bihaća o novoj lokaciji u mjestu Vučijak.

(klix.ba/Avaz/Uskinfo)