Sedamnaest dana ostalo je do lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, a još se ne zna kako će izgledati dan glasanja. Jesu li lokalne zajednice i izborna administracija spremni na izazove i sve veći broj birača kojima će se morati doći na kućni prag? Jesu li dorasli zadatku, ili će se možda ići na odgodu izbora? Nedoumica je mnogo.

Da su izbori danas, na birališta ne bi moglo da izađe najmanje 16 hiljada građana Bosne i Hercegovine. Ta brojka uključuje samo pozitivne na koronavirus. Broj novooboljelih u našoj zemlji nekoliko dana unazad je četvorocifren, a kako će se situacija odvijati do 15. novembra, niko ne može da predvidi. Centralna izborna komisija za sada ne razmišlja o eventualnom odgađanju izbora. Zauzeti su sprečavanjem manipulacija prije dana za glasanje.

“Da svaki birač koji ima po zakonu biračko pravo, ostvari to svoje biračko pravo, bez obzira šta mu se desilo, krađom identiteta itd.”, kaže član CIK-a BiH Suad Arnautović.

CIK je izdao uputstva za postupanje sa glasačima oboljelim od koronavirusa ili onima u samoizolaciji. Obilaziće ih mobilni timovi, ali 3 dana prije održavanja izbora građani moraju da se prijave i dostave medicinsku dokumentaciju. Međutim, i dalje je nejasno koliko “KOVID timova” treba da ima svaka lokalna zajednica, i koliko će posmatrača moći da ih prati. U banjalučkoj izbornoj komisiji tvrde da od CIK-a još nisu dobili ni okvirnu informaciju. Strahuju da postoje velike mogućnosti za zloupotrebe, počevši od kretanja članova biračkih odbora.

“Dolazi na redovno mjesto po set glasačkih listića i da ide na kućnu adresu konkretnom biraču. Takođe, moramo reći da dosta sivih zona iz toga proizilazi za nas laike za tu oblast”, kaže Nada Batinar, predsjednica Gradske izborne komisije Banjaluka.

U Tuzli su, kažu, spremni za sve varijante. Imaju 13 redovnih mobilnih timova, ali ni oni ne znaju koliko će imati onih za potrebe birača pod zdravstvenim nadzorom. Iako su mnoge lokalne zajednice već poslale jasnu poruku CIK-u da nemaju novca za obezbjeđivanje higijensko-zaštitnih sredstava na biračkim mjestima, u Tuzli će ih biti.

“Spremna su sredstva za dezinfekciju ruku, sredstva za dezinfekciju radnih površina, jednokratna odijela, beskontaktni toplomjeri, rukavice, maske”, ističe članica Gradske izborne komisije Tuzla Asja Kravić.

Izbori su već jednom odgođeni, poručuju iz koalicije “Pod lupom”. Kažu da treba uraditi sve da do toga opet ne dođe.

“Centralna izborna komisija kao i općinske i gradske komisije da rade u skladu sa Izbornim zakonom, da se pripremaju za održavanje izbora 15. novembra iz jednog prostog razloga, jer je to njihova zakonska obaveza. Onaj koji može jedino donijeti određenu odluku je krizni štab zdravstva. Jer ovo bi sve bilo i nekakva vrsta politike”, naglašava Vehid Šehić iz Koalicije pod lupom.

Iako se od nadležnih i od građana traži da maksimalno poštuju epidemiološke mjere i ograničenja, za političke partije to izgleda ne važi. Većina na predizborne skupove građane poziva da dođu “u što većem broju”, a sankcije za neodgovornost uporno izostaju.

Izvor: BHRT