Kladiti se na aktuelnog načelnika u utrci na lokalnim izborima obično je siguran “bet”. Zanimljivo je kako najjača bošnjačka stranka SDA na ovim lokalnim izborima na sjeveru Hercegovine nije igrala po tim pravilima, nego ima smjenu generacija.
Emir Bubalo, kadar ove stranke koji je Konjicom vladao čak od 1997. godine, na ovim lokalnim izborima nije kandidat. Umjesto njega, SDA je nominovala predstavnika mlađe generacije Osmana Ćatića, koji se već etablirao radom u Federalnom parlamentu gdje je već drugi mandat i gdje obnaša funkciju šefa kluba zastupnika ove partije.

Smjena generacija u konjičkoj SDA objašnjava se zdravstvenim razlozima Emira Bubala koji je nedavno imao saobraćajnu nesreću, ali i gubitkom stranačke podrške.

Ćatićev trijumf nastojat će ugroziti Vesna Saradžić, kandidatinja SDP-a, dugogodišnja zastupnica ove partije u Kantonalnoj skupštini, ali i Domu naroda Parlamenta FBiH.

I nositelji ove dvije stranke za općinsko vijeće su poznati široj javnosti. Listu SDA nosi direktor Igmana Đahid Muratbegović, a SDP-a epidemiologinja Armina Lazarević. Životna priča ovo dvoje rivala imala je intrigantan i tragičan epilog nakon famoznog korona-derneka na proslavi godišnjice Igmana i rasplamsavanja zaraze u ovom hercegovačkom gradiću.

Izbori za načelnika nigdje nisu neizvjesni kao u Jablanici, aktuelni načelnik Salem Dedić prije četiri godine pobijedio je kandidata SDP-a Damira Šabanovića za okruglo sto glasova. Prvi je imao 2.784 glasa, drugi 2.684, dok je kandidat DF-a Tenaid Zukić sakupio 565.

Unutarstranački odnosi u jablaničkoj SDA iskreirali su da kandidat za načelnika ima novog kandidata za načelnika Edina Idrizovića, direktora osnovne škole, dok dosadašnji načelnik Salem Dedić nosi listu za Općinsko vijeće.

Kako SDP opet ima istog kandidata za nečelnika, izborna drama mogla bi se ponovo vrlo lako desiti.

Gledajući u kontekstu uvijek užarenih izbora u podijeljenom Stocu te nakon 12 godina povratka demokratije u Mostar, lako je zaključiti da će izbori u Hercegovini biti zanimljivi kao malo gdje drugdje.

Izvor: Klix.ba