Federalno ministarstvo prostornog uređenja donijelo je rješenje kojim je data urbanistička saglasnost za izgradnju dionice brze ceste Lašva petlja – Nević Polje, kao dijela brze ceste Lašva – Donji Vakuf, s pratećim objektima.

Ova brza cesta će se nalaziti na području Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, odnosno na području općina Busovača, Vitez, Novi Travnik i Travnik, te grada Zenica.

Skupština Srednjobosanskog kantona donijela je odluku o usvajanju prostorne osnove s koncepcijom razvoja izmjene i dopune Prostornog plana Kantona Središnja Bosna 2005.-2025.
godine. 

Usvojena trasa brze ceste usaglašena je s predstavnicima svih lokalnih zajednica koje su direktno sudjelovale u procesu njenog odabira.

Dionica brze ceste Lašva – Nević Polje se sastoji od 3 poddionice, i to Lašva – Kaonik, Kaonik – Vitez, te Vitez – Nević Polje, ukupne dužine 23 kilometra. Imat će sve karakteristike brze ceste, propisane Zakonom o cestama Federacije BiH, osim dijela koji prolazi kroz poslovnu zonu Vitez, koji će predstavljati magistralni put i njemu će se pristupati preko novoformiranih kružnih tokova na ulazu i izlazu iz poslovne zone.

Osim izgradnje brze ceste, planirana je izgradnja i rekonstrukcija servisnih i lokalnih cesta koje se nalaze u njenom pojasu ili se ukrštaju s njom, kao i regulacija vodotoka na mjestima ukrštanja s brzom cestom. U blizini petlje Kaonik predviđena je i izgradnja Centra za upravljanje i kontrolu prometa.

Urbanistička saglasnost je izdana nakon složenog višegodišnjeg postupka koji je zahtijevao usuglašavanje prostorno-planske dokumentacije i drugih prethodnih upravnih postupaka, te predstavlja značajan korak u realizaciji projekta izgradnje ovog objekta, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Izdata urbanistička saglasnost za izgradnju brze ceste Lašva petlja / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.