Izetbegović: Ako SNSD promijeni ponašanje, spremni smo odustati od promjene imena RS-a

klix.ba

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je na današnjoj konferenciji za medije kako Republika Srpska nije samo srpski, već i bošnjački i hrvatski entitet, kao i entitet svih ostalih građana.

Stranka demokratske akcije (SDA) jučer je najavila da će pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine pokrenuti proceduru radi preispitivanja trenutnog naziva bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Izetbegović je rekao da je inicijativa upućena jer je nedvosmisleno jasno kako su Bošnjaci i Hrvati građani četvrtog i petog reda u RS-u, odnosno da se nad njima vlada.

“Oni nemaju mjesta u institucijama entiteta RS. Povratnike vrijeđaju i nazivaju ih okupatorima Drine, vjerske službenike vrijeđaju i za njih se govori da arlauču”, rekao je Izetbegović.

On je kazao da u izvornom Dejtonskom sporazumu, napisanom na engleskom jeziku, RS ne znači ništa. Kako kaže, intenziviran je napad na BiH na dnevnoj bazi, od NATO puta pa sve do poređenja BiH s Kosovom i to je razlog zbog kojeg je upućena ova inicijativa.

“Ako je to srpsko i ničije drugo, onda se možda mogu i tako ponašati. Nije zahtjev SDA da se ukine naziv RS, jer u ovoj zemlji je sve i srpsko, ali nije ni ekskluzivno srpsko. Dakle, pripada i Bošnjacima i Hrvatima i Ostalim, jednako kao i Srbima. Tražit ćemo da se u sve, pa i u naziv RS-a, unesu Bošnjaci i Hrvati”, kazao je Izetbegović.

Lider SDA istakao je da je vrijeme da se kaže da je dosta, jer je RS bazirana na kostima ljudi i na genocidu, a prihvaćeno je zbog mira.

“Nismo prihvatili da to bude entitet u kojem će se dominirati i u kojem će se ponižavati ljudi”, rekao je Izetbegović.

On je kazao da će apelaciju najvjerovatnije uputiti zastupnici SDA u Narodnoj skupštini RS-a, ali da ne može precizirati kada. Kako kaže, ostavit će prostora pola godine da se promijeni odnos RS-a prema državi BiH, a SDA je spremna i da promijeni svoju odluku o apelaciji.

“Na naše pravo da se obratimo Ustavnom sudu BiH oni su odgovorili da će djelovati neustavno. Pokušavaju nam uvesti autocenzuru. Prijetnje su otcjepljenjem RS-a i referendumom. Vrijeme je da te stvari očistimo i da se stane na loptu, odnosno da kažemo zar stvarno mislite da se tako možete ponašati u BiH”, kazao je Izetbegović.

On je rekao da je Dodik, nezadovoljan postupanjem SDA, nedavno izjavio kako će tražiti najslabiju kariku među Bošnjacima. On je istakao kako SDA sigurno neće zbog fotelja dopustiti zastoj na EU i NATO putu te nasrtaje na teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje.

“Neka slobodno traži najslabiju kariku među Bošnjacima”, poručio je Izetbegović.

Što se tiče zahtjeva Rusije za zasjedanje Upravnog odbora PIC-a, on je rekao da bi Rusija trebala raditi na tome da se od RS-a napravi entitet jednakih ljudi.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko danas je saopćio kako je inicijativa SDA o imenu bh. entiteta RS neodgovorna, kontraproduktivna i dodatno podriva povjerenje među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima.

“Zašto se OHR nije zabrinuo kada je proslavljan neustavni 9. januar? Zašto Rusija nije tada tražila sastanak PIC-a”, pitao je Izetbegović.

Na pitanje o drugim strankama i njihovim stavovima u vezi s ovom inicijativom, Izetbegović je rekao da se nije konsultovao s drugim liderima, a da je na njima da se opredijele.

Predsjednik SDA je rekao da postoji mogućnost da dođe do krize u Bosni i Hercegovini, ali da niko nema pravo reći kriza je rezultat zbog toga što SDA traži pravdu i istinu.

On je istakao da je i izbor Gordane Tadić za glavnu državnu tužiteljicu izraz dogovora nauštrb Bošnjaka te da je vrh pravosuđa etnički očišćen. Upozorio je da se optužnicama pokušavaju izjednačiti stradanja u BiH.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...