Milorad Dodik od početka pokušava “pocijepati“ BiH i postao je glavni remetilački faktor, Aleksandar Vučić je promijenio retoriku i to neće destabilizovati BiH, rekao je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i dodao da neće biti otcijepljenja ni jednog dijela BiH, sva mjesta pokolja, ostaće zauvijek u teritoriji BiH.

Na velikom programskom skupu SDA u Olimpijskoj dvorani Zetra, Izetbegović je rekao povodom “čistke” u stranci da “SDA na okupu drži ideja, ličnosti su prolazne”.

“Drže je razlozi zbog kojih je osnovana, a to je potreba Bošnjaka da ima snažnu političku snagu koja će braniti njihov dignitet”, ocijenio je on.

Izetbegović je naglasio da je SDA prije 20 godina pokrenula demokratske i reformske procese, odbranila BiH od svih uticaja koji su i danas prisutni. On je naglasio da je zasluga SDA što se oduprela razedinjenju BiH i da je na to ponosan.

Svjedoci smo nastojanja rušenja BiH, rekao je Izetbegović i naglasio da BiH treba stabilnost i napredak, a da politika Milorada Dodika i dalje to opstruiše.

“BiH se danas ponovo nalazi na istorijskoj raskrsnici. Jedan od puteva je EU integracija koja znači mir i sigurnost za građane, a drugi put je stranputica i ćorsokak, sve više je napada na cijelovitost i na Dejton, stigmatizuju se patriote i žele da razjedine BiH”, naveo je on.

“Dodik od početka pokušava da “pocijepa“ BiH. On je odlikovao Karadžića koji je zadužen za genocid, takođe je nabavio velike količine oružja u RS iako sam ja i ranije upozoravao na militarizaciju u ovom entitetu. Ukoliko se Dodik ne zaustavi, biće problema sa BiH i njenim ulaskom u EU”, rekao je Izetbegović.

On je istakao da će suprotstaviti svakoj vrsti nasrtaja na BiH i da je obaveza SDA da štiti teritorijalni integritet BiH.

“Neće biti otcijepljenja bilo kog dijela BiH i sva ona mjesta na kojima se desio pokolj, ostaće zauvijek u teritoriji BiH“, rekao je Izetbegović.

On je ukazao na ponižavajući odnos prema Hrvatima i Bošnjacima u RS, kao i na potrebu za boljim odnosima sa Srbijom i Hrvatskom.

“Aleksandar Vučić je promjenio svoju retoriku i to neće destabilizovati BiH, a u planu su i značajni projekti kao što je izgradnja Autoputa prema Beogradu. S Hrvatskom predsjednicom je bilo razgovora, ali se već dvije godine izbjegava dogovor oko izgradnje Pelješkog mosta, kao i odlaganje nuklearnog otpada uz granicu BiH pregovara se s RS, a ne s nama. To se mora popraviti”, naglasio je Izetbegović.

Izetbegović je rekao da SDA nije sastavljena od bošnjačkih nacionalista i da su stranke ljevice uvijek radile protiv interesa građana BiH i borile se za vlast.

On je upozorio da nema dovoljno kohezije u državi i da je neophodno međusobno uvažavanje i poštovanje. (N1)

 

 

NIKŠIĆ ODGOVORIO IZETBEGOVIĆU: ‘Za razliku od SDA, SDP svakim danom jača u cijeloj BiH’!

“Nije SDP,  već Bakir i SDA u trodecenijskoj koaliciji sa HDZ. Za razliku od SDA i Bakira, mi, u SDP-u, svakim danom jačamo upravo u područjima BiH, koja su on i SDA proglasili teritorijom HDZ”, navodi se u saopćenju SDP-a.

“Nije SDP,  već Bakir i SDA u trodecenijskoj koaliciji sa HDZ. Za razliku od SDA i Bakira, mi, u SDP-u, svakim danom jačamo upravo u područjima BiH, koja su on i SDA proglasili teritorijom HDZ”, navodi se u saopćenju SDP-a.

Dalje se navodi kako nije SDP, već su Bakir i SDA sa Dodikom i SNSD usvojili akcize “i tako do temelja opljačkali sve građane BiH”, te da nije SDP, već Bakir i SDA sa Dodikom i SNSD usvojio kapitulantski “mehanizam koordinacije, kojim su isključiva ovlaštenja države BiH data entitetima i kantonima”.

-Za razliku od SDA i Bakira, mi, u SDP-u, svakim danom imamo sve više članova na teriroriji BiH, koja je prema Bakiru i SDA isključivo teritorija SNSD, navedeno je u reakciji SDP-a.

SDP navodi da to i jeste najveća civilizacijska razlika između SDP i SDA. “Mi želimo BiH u njenim AVNOJ-evskim granicima. Mi želimo zemlju u kojoj će svi građani biti ravnopravni na svakom dijelu njene teritorije.

Mi ne želimo SDA privatnu državicu kakvu Bakir i SDA žele izgraditi”.

Zato SDP poručuje Bakiru i SDA: “prestanite više braniti BiH, jer otkako je vi branite, države je sve manje, a građana rođenih u BiH će vrlo brzo biti više van BiH, nego u BiH.To je najvidljiviji rezultat politike Bakira i SDA”.

Podsjetimo, danas je u Olimpijskom dvorani Zetra u Sarajevu održan programski skup SDA gdje su pred nekoliko hiljada simpatizera te stranke govorili Bakir Izetbegović, Denis Zvizdić, Fadil Novalić i Bego Gutić.

Izetbegović je u govoru spomenuo i SDP odnosno stranke lijevice.

“Tzv. lijeve stranke su istinski utemeljene samo među Bošnjacima. Među Srbima – samo po nazivima! Imamo tamo razne socijaldemokratske stranke. SNSD je izbačen iz Socijalističke internacionale prije nekih 10-ak godina. Dotle su se doveli, njihov predsjednik na „crnu listu“ Sjedinjenih Američkih Država a stranka je izbačena iz Socijalističe internacionale, a politika im se pretvorila u šovinističku. U hrvatskom korpusu ih nema ni nominalno, nema ih ni u nazivu”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da SDP i ostale građanske stranke ne uspijevaju ovih dana ni u čemu da se dogovore, osim u jednom – u neutemeljenom napadu na SDA.

“Ljevičari ne mogu ništa SNSD-u, niti HDZ-u. Ne mogu ništa onima koji prave probleme Bosni i Hercegovini. Što rekao narod – ne mogu im pera odbiti. Ali su se strasno usmjerili na nas koji je branimo i grčevito čuvamo. I nama mogu nanijeti izvjesnu štetu. Mogu dodatno zbuniti i podijeliti patriotski dio glasača. Lijeve stranke se ne bore za interes države, jer da to rade ne bi napadali nas koji je branimo. Ljevičari se bore za vlast, i spremni su nanijeti štetu zemlji i narodu u toj borbi.

Krajnje je vrijeme da se stranke sa lijevog spektra počnu odgovornije i realnije odnositi naspram stanja i odnosa u Bosni i Hercegovini. Ne praviti neke virtualne predstave, nego sagledati realnu sliku stvari, realnu snagu odnosa odnosa o kojoj ja danas govorim. Treba priznati da nema dovoljno kohezije u Bosni i Hercegovini, da bi ona teško funkcionisala bez međunarodne zajednice. Treba vidjeti šta uraditi dalje, šta je lijek. Nesloga na patriotskoj strani to sigurno nije. Kao ni napadi na one koji su motor u tom patriotskom frontu, rekao je Izetbegović.