Milorad Dodik je snažan lider i vješt političar. Mislim da te kvalitete često koristi u pogrešne svrhe, kreirajući sukobe umjesto da se fokusira na napredak i razvoj, na zajednički interes, rekao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

 “On (Dodik) je poput onog Bosanca iz vica koji vozi autoputem iz suprotnog smjera, uvjeren da stotine drugih vozača griješi – možete se diviti njegovim vještinama i bravurama, ali znate da je udes neminovan ako nastavi u istom pravcu”, rekao je Izetbegović.

Govoreći o referendumu o Danu RS Izetbegović je da ne treba pričati o tome šta će se desiti ukoliko RS ne odustane od njega, nego šta će Dodik uraditi.

“Dodik je taj koji je institucije RS uvukao u tu protivustavnu i antidejtonsku avanturu kojoj još ne naziremo kraj. U ovom trenutku, u toku su intenzivni diplomatski napori s ciljem da postupci RS ostanu u okvirima ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Jasno je da izlazak iz tih okvira može imati nesagledive posljedice, prije svega ukoliko se ispostavi da je ovo probni balon za daleko opasnije referendume koje su Dodik i stranka SNSD najavljivali. Ovaj referendum je crvena linija, eventualni referendum o izdvajanju RS iz BiH, koji je najavljivan za 2018, značio bi njen prelazak, što je i međunarodna zajednica kroz Savjeta za implementaciju mira (PIC) jasno istakao. Bilo bi dobro da Dodik donese racionalnu odluku u interesu svih građana RS i BiH, te da umjesto referenduma traži modalitet ispunjavanja odluke Ustavnog suda BiH”, smatra Izetbegović.

Istakao je da se ne plaši novog ratnog sukoba, ali je istakao da je zabrinut.

“Zabrinut sam zbog mogućnosti da neko donese krive procjene i na osnovu njih donese krive odluke, pa otvori mogućnost da konfliktna situacija eskalira u direktan sukob. Uvjeren sam da sukob nikome nije u interesu, da od njega niko ne može imati koristi, a svi će imati štetu. Trendove koji vode u pravcu eskalacije moramo na vrijeme zaustaviti da ne bismo poslije svi ispaštali.

/Alo