Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik “igra vatrom” planiranjem referenduma o Danu Republike Srpske, koji bi trebalo da bude održan 25. septembra.

“On uvijek pokušava da podigne crtu onoga što je dozvoljeno u ovoj zemlji i što je prihvatljivo za međunarodnu zajednicu. Ako pređe tu liniju, to neće proći bez posljedica”, rekao je Izetbegović agenciji AFP.

On je dodao da bi visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko mogao da preduzme korake i spriječi referendum.

Izetbegović je upozorio da referendum ugrožava “principe uspostavljene prije 21 godine, koji su omogućili mir u ovoj zemlji”. Tada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je da postoji “politička motivacija” za održavanje referenduma samo sedam dana uoči lokalnih izbora.

/Srna

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.