Predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sastali su se danas u Mostaru, zajedno sa svojim delegacijama, kako bi razgovarali o budućem djelovanju i saradnji ove dvije političke strane u našoj zemlji.

Lider SDA Bakir Izetbegović kazao je kako su HDZ BiH i SDA dugogodišnji partneri koji su predstavljali stub napretka u BiH.

“Bilo je trenutaka u prošlim mandatu kada su se sudarale naše politike, ali ove dvije stranke su predstavljale spreg koji je držao stub u državi i vukao naprijed. Na kraju mandata proizveli smo 70.000 novih radnih mjesta i stvorili smo pretpostavke da Federaciju BiH i državu BiH pretvorimo u najveće gradilište na Balkanu. To se nije desilo slučajno već kroz saradnju ove dvije stranke”, istakao je Izetbegović.

On je otkrio kako će SDA početkom iduće sedmice predstaviti svoj program koji će biti utemeljen na tri elementa – mir u državi, reforme i masovana izgradnja.

“Ta tri elementa mogu povući zemlju naprijed. Ako budemo imali zrelosti i pameti, možemo imati najbolji mandat. Za SDA je prihvatljivo sve što je bazirano na Ustavu BiH, presudama Ustavnog suda, Evropskog suda za ljudska prava ili Konvencijama Evropske unije. To je sve vrlo teško uskladiti, ali nije nemoguće”, zaključio je Izetbegović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je u uvodu kazao da se sastanak s Izetbegovićem održao na njegovo raniji poziv, a da je lokacija, mostarska Vijećnica, simbolična i svojevrsna poruka da se nešto učini po pitanju Mostara. Rekao je i kako krajnje vrijeme da se kroz razgovore i saradnju svih političkih aktera u BiH krene ka putu napretka naše zemlje.

“Razgovarali smo o aktualnoj političkoj situaciji i implementaciji izbornih rezultata na način da se ne čeka dugo na to, uvažavajući da to još nemamo potpuno definisno kako provesti dio procesa zbog manjkavosti Izbornog zakona. Oba dijela razgovora su bila vrlo korektna i kroz naš stav da želimo razgovarati s bošnjačkim partnerom da vidimo evropsku perspektivu ovog prostora, koja će u prvom dijelu te reformske agende definirati kako da se nikad ne desi ono što se desilo sada oko izbora hrvatskog člana Predsjdništva”, rekao je čović.

On je kazao da je u zadnjih godinu dana pretvoren u osobu koja mrzi muslimanski svijet, a da je to, kako kaže, produkt nečije politike.

“Ja sam dobio 155.000 glasova u BiH i neka to bude odgovor na sve. Nama treba izuzetno čestit odnos između politika te hrvatskog i bošnjačkog naroda. Ko god narušava te odnose, mislim da pravi štetu, a ja sam zadnja osoba koja će takvo nešto uraditi braći Bošnjacima. Također, kao predstavnik hrvatske politike, sve ću učiniti da zaštitim poziciju najmalobrojnijeg naroda u BiH. Potrebno je razgovarati i sasvim mi je svejedno ko je partner s bošnjačke strane. Razgovarat ću i s gospodinom Nikšićem, razgovarao sam i s Radončićem. Moramo izaći iz okvira rata u koje nas stalno neko pokušava uvući. Ja ću sa svoje strane dati maksimum”, rekao je Čović.

Prema njegovom mišljenju, ne treba žuriti u vlast, niti je zaustavljati na bilo koje načine. Kako kaže, politički akteri ne smiju se ponašati kao protekle dvije godine kada se nije znalo ni ko je kome partner, niti ko predstavlja većinu.

“Trebaju nam konkretne stvari. Moje je da osiguram legitimno predstavljanje. Kad se dogovorimo oko Izbornog zakona, idemo prema svim drugim promjenama”, naglasio je Čović.