Izetbegović: Nakon svih uzbrdica koje smo prošli, put prema cilju izgleda kao ravnica

klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je prilikom otvaranja jednog od najmodernijih centara za obuku policajaca u zemlji kazao da se BiH nalazi na historijskom raskršću i da će se morati odbraniti od onih koji je pokušavaju povući na stranputicu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je prilikom otvaranja jednog od najmodernijih centara za obuku policajaca u zemlji kazao da se BiH nalazi na historijskom raskršću i da će se morati odbraniti od onih koji je pokušavaju povući na stranputicu.

Izetbegović je kazao da se BiH trenutno nalazi u predvorju EU, nakon što su otkočeni procesi, pokrenuto sprovođenje reformske agende, usvojeni bitni dokumenti i završen upitnik EU dok se sada očekuje kandidatski status.

“Razgovarali smo s Angelom Merkel, velikom prijateljicom BiH, uz čiju pomoć smo u proteklom periodu napravili značajne iskorake. Zatražili da nam se što prije odobri kandidatski status i daju preporuke za naredne korake koje bi trebali biti uz koalicione dogovore prioritet u radu budućih vlada. Ovo je prilika da ubrzamo svoj evropski put”, rekao je on.

Izetbegović je kazao da Strategija EK sadrži odgovore na sva pitanja koja trenutno muče BiH.

“Zapaljiva retorika i glorifikovanje ratnih zločina će morati prestati, morat će se riješiti bilateralna pitanja sa Hrvatskom i Srbijom pod nadzorom EU, ubrzati ekonomske reforme, sprovoditi vladavinu prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH sutra putuje u Sofiju na samit EU – Zapadni Balkan gdje će se, kako je istakao, potvrditi jasna evropska perspektiva BiH i ostalih zemalja Zapadnog Balkana.

“Krećemo se naprijed, nekada sporo i teško, ali ostvarujemo vidljiv napredak. Ne možemo brže sa nedovoljno unutarnje kohezije, sa suprotstavljenim emocijama i pogledima u prošlost, sa komplikovanim državnim ustrojem”, smatra Izetbegović.

On je naglasio da što se BiH bude više približavala članstvu u EU i NATO-u, odnosno što više demokratskih i evropskih standarda bude primjenjivano u BiH, to će se više i rapidno sužavati prostor za djelovanje destruktivnih snaga.

“One to osjećaju i pokazuju sve veću nervozu. BiH se nalazi na istorijskom raskršću i morat će se odbraniti od onih koji je pokušavaju povući na stranputicu. Oni koji pokušavaju kreirati haos i beznađe neće nas obeshrabriti. Ubijeđen sam da će te snage biti poražene i da će u vremenu pred nama nastaviti jačati snage koje vole ovu zemlju, koje rade za njen napredak i koje je žele vidjeti u zajednici evropskih država, prosperitetnu i sigurnu”, kazao je Izetbegović.

On je istakao da je cilj BiH jasan.

“Bez obzira na sve uzbrdice koje smo prošli kroz 25 godina, put prema našem cilju izgleda kao ravnica. Cilj je jasan. da u narednih osam do 10 godina BiH postane članica EU i NATO-a, da živimo u demokratskoj, prosperitetnoj, ekonomski razvijenoj, sigurnoj i razvijenoj zemlji. Taj ćemo cilj uz pomoć naših prijatelja, i na zapadu i istoku, ostvariti”, poručio je Bakir Izetbegović.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...