IZETBEGOVIĆ: Naredna godina bit će posebno dobra godina za BiH


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović vjeruje da će, uz neka osporavanja pred izbore, svi bitni problemi s kojima se BiH suočava biti riješeni u narednih godinu dana.

– Mislim da ćemo mi, sve bitne probleme s kojima se BiH suočava, riješiti u narednih godinu dana. Može biti nekih usporavanja sada pred općinske izbore, ali  sam uvjeren da će 2017.  biti posebno dobra godina za BiH – kazao je novinarima u Sarajevu Izetbegović.

Upitan za problem Mostara kazao je da je tu najmanje optimista, ali i naglasio da ne vidi drugo rješenje osim da to bude jedinstven grad s podjedinicama (što zagovara i OHR).

– Vjerovatno će se, nakon lokalnih izbora, nastaviti i ta priča, i tu će biti iznađeno rješenje prije ili kasnije. U ovom času sam za Mostar najmanje optimist, ali u vezi sa SPP-om, NATO-om napravit ćemo pomak – navodi.

Izetbegović je danas odgovorio i na pitanje o čemu će članovi Predsjedništva BiH sutra razgovarati sa njemačkim zvaničnicima u Berlinu.

– Ponovo ćemo razgovarati o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SPP) i vidjeti šta se tu može eventualno uraditi – kazao je.

Kako je ranije danas najavljeno iz Predsjedništva BiH, članovi bh. predsjedništva boravit će u četvrtak u službenoj posjeti Saveznoj Republici Njemačkoj, a planirano je da se (u predsjedničkom dvorcu Bellevue) u Berlinu sastanu s predsjednikom SR Njemačke Joachimom Gauckom te s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u kabinetu kancelarke.

Telefonski razgovor s predsjednikom Republike Turske Erdoğanom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović razgovarao je telefonom s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoğanom, a povod razgovora bio je sinoćnji stravični teroristički napad na aerodrom u Istanbulu, u kojem su poginule desetine ljudi.

Izetbegović je izrazio najiskrenije saučešće porodicama nastradalih, turskoj Vladi i narodu, uime Predsjedništva BiH i svoje ime, naglasivši da su ovakva zlodjela udar na zajedničke vrijednosti cijelog čovječanstva.

– Terorizam je zajednička prijetnja svima, stoga i naš odgovor u toj borbi mora biti zajednički – poručio je, naglasivši trajno opredjeljenje BiH da na svim poljima sarađuje s Republikom Turskom u suzbijanju terorizma te izrazivši nadu da će organizatori posljednjeg napada biti pronađeni i kažnjeni.

Erdoğan je zahvalio na podršci, istakavši da je Turska odlučna istrajati u borbi protiv terorizma na svom tlu i pobijediti, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

/Fena0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...