U Sarajevu je danas održana sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA). Nakon nekoliko sati sjednice medijima su se obratili članovi ove stranke.

Prisutnim se prije svega obratio Bakir Izetbegović, predsjednik ove stranke.

– Donijeli smo dobre zaključke kada je riječ o pandemiji i migrantskoj krizi. Traže se konkretniji odnos Vijeća ministara i aktivniji prema ovim problema. U vezi “malog Šengena”, mislim da se sporazum previše ispolitizirao- istakao je Izetbegović.

Između ostalog, navodi da su razgovarali o odlasku Milorada Dodika u Hrvatsku.

– Ne vidimo svrhu podržavanja takve politike koju oličava Dodik, preskakajući Šefika Džaferovića koji oličava jednu potpuno drugačiju stabilizacijsku i reformsku politiku. Ne znamo zašto su to učinili, mislimo da to nije dobro ni za Hrvatsku ni BiH- istakao je Izetbegović.

Između ostalog, lider ove stranke je kazao da je SDA pozvala Tužilaštvo BiH da pokrene i ubrza istragu na temelju navoda iznesenih pred Sudom BiH da je premijer entiteta RS-a Radovan Višković učestvovao u premještanju masovnih grobnica Bošnjaka ubijenih u srebreničkom genocidu.

U vezi s pregovorima SDA i HDZ-a i sastankom s Draganom Čovićem prije dva dana, Izetbegović je kazao kako je besmisleno razgovarati o izmjenama Izbornog zakona bez implementacije rezultata izbora od prije dvije godine.

– Podržavamo napore federalnog premijera Fadila Novalića da se ubrza donošenje mjera podrške za najteže pogođene sektore u BiH tokom pandemije- zaključio je Izetbegović.

Izvor: Oslobođenje.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.