Izetbegović opisao Dodika: On je robusan, sposoban političar, drzak i hrabar

radiosarajevo.ba

Pustit ćemo šest mjeseci da prođe, pa ćemo vidjeti kako ćemo dalje i ko će i kada predati apelaciju za promjenu imena Republike Srpske, kazao je u intervjuu na BHT1 predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Lider SDA objašnjava da je cilj inicijative za promjenu imena Republike Srpske da se razbude neke snage, koje mogu pomoći da se zaustavi diskirminacija Bošnjaka i Hrvata u ovom entitetu.

„Gospodin Dodik je jedan robusan, sposoban političar, drzak, hrabar, koji polako isprobava dokle može ići, vrijeđajući OHR, američkog ambsadora, odlikujući ratne zločince, pozivajući Srbiju da podrži otcjepljenje Republike Srpske. To su nezamislive stvari na koje se polako svi naviknu. Sad gospodin Dodik očekuje da mi podržimo čovjeka koji će biti njegov instrument u Vijeću minsitara (Zoran Tegeltija op.a.), a otvoreno kaže da neće raditi po Ustavu i zakonu. Vrijeme je da podvučemo crtu i kažemo da ne može tako. Svi će napraviti neki kompromis. Ono što očekujemo od srpske strane jeste ni manje ni više nego da se drže Ustava BiH i zakona“, poručio je Izetbegović.

Lider SDA smatra da se sve što je do sada doneseno od zakona i strategija u BiH mora poštovati, i to je uvjet za saradnju.

„Ako SNSD bude poštovao Ustav i zakone, imamo novo Vijeće ministara u roku od 15 dana. Dakle, do njih je. Zaustavit će se evropski put BiH, ako nemamo novih vlada. Ne može se sa starim vladama u tehničkim mandatima kretati na evropskom putu, a ovih dana se predaju odgovori na Upitnik Evropske komisije. To će biti jedan pritisak, da se naprave domovi naroda, nova struktura vlasti, jedan pozitivni pritisak da se te stvari urade, i ja se nadam da možemo stići te rokove kao prošli put, a to je kraj marta mjeseca“, istakao je Izetbegović.

Na pitanje da li će SNSD dobiti mjesto u Vladi FBiH, Izetbegović je kazao da je to povezano sa Vladom Republike Srpske.

„Mislio sam da se krećemo u tom smjeru. To su po nama jasne stvari i nećemo kršiti zakon. Digli smo ruku za njihovog predstavnika u Domu naroda (PSBiH op.a.) s namjerom da pomirujemo, da izmiksamo tu strukturu i u RS-u i u Federaciji i na nivou države. Pa evo, vidjećemo. Male su šanse. Ako nas nema u RS-u, neće ni njih biti u Federaciji“, poručio je Izetbegović.

Bakir Izetbegović najavljuje novu kandidaturu za predsjednika SDA. Kongres SDA na kojem će biti izabrano novo rukovodstvo bit će održan u maju ove godine.

„Mislim da ću se kandidirati, ako budem živ i zdrav, i pri pameti. Ambicioznih političara i kandidata koji su rivali uvijek će biti. Tako i treba, to je jedno normalno i zdravo stanje stranke“, kaže Izetbegović.

Dodao je da će morati naći način da u SDA uđu i Srbi i Hrvati.

„Imate vi ljudi koji jesu SDA, koji su simpatizeri SDA, koji su sa nama odrasli, koji su bili u Armiji RBiH, Srba i Hrvata koji bi bili prirodni dio SDA. Naravno, u unutrašnjoj konkurenciji zatvara se prostor, pokušavaju stari kadrovi SDA. Teško je i ženi i mladom čovjeku da se probije ali mi ćemo morati kroz neke kvote da otvorimo prostor za mlade ljude i za nebošnjake. Ta stranka mora da lični na ovu zemlju“, zaključio je Izetbegović.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...