Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavaući Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović kazao je da armenska strana snosi punu odgovornost za izbijanje sukoba u Azerbejdžanu, čime je direktno podržao Azerbejdžan u sukobu u regiji Nagorno-Karabah.

“Duboko smo zabrinuti zbog situacije u Azerbejdžanu nakon artiljerijskih napada armenskih snaga. Po međunarodnom pravu regija Nagorno-Karabah pripada teritoriji Azerbejdžana te objavljivanje rata od Armenije predstavlja ponovnu vojnu agresiju koja se ne smije tolerisati, naročito nakon što je meta armenskih napada bilo i civilno stanovništvo”, smatra Izetbegović.

On dodaje da scene iz Azerbejdžana po svemu podsjećaju na iskustvo Bosne i Hercegovine, kada je i naša zemlja bila izložena brutalnoj vojnoj agresiji s ciljem protjerivanja stanovništva i komadanja njene teritorije.

“Azerbejdžan ima puno pravo da brani svoj teritorijalni integritet, kao i obavezu da ne dopusti ponavljanje masovnih zločina nad svojim civilnim stanovništvom, koje su tokom 90-ih izvršile armenske snage, protjeravši brojne izbjeglice i spriječivši ih kasnije da se vrate svojim domovima. Tijela međunarodne zajednice, prije svega OSCE koji ima mandat po ovom pitanju, su dužna da reaguju na temelju rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, kojima je jasno naloženo povlačenje okupatorskih armenskih snaga s teritorije Azerbejdžana”, ističe čelnik SDA.

Na kraju zaključuje da svako ohrabrivanje armenskih nelegalnih postupaka, kroz neodlučan ili neutralan stav međunarodne zajednice, ide u prilog daljoj eskalaciji sukoba.

“Zato je važno da se precizno i odlučno pruži podrška vlastima Azerbejdžana po ovom pitanju”, zaključio je Izetbegović.

Izvor: Klix.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.