Izetbegović pozvao na strpljenje još osam godina: Cilj je novih 150 hiljada radnih mjesta

klix.ba
Predsjednik SDA sinoć se obratio na skupu mladih SDA na Ilidži i imao je prilično upečatljiv govor o budućnosti ove zemlje, obećavši da će se sav posao završiti u narednih od osam do deset godina uz pomoć prijatelja sa Zapada, da će se otvoriti 150.000 do 200.000 novih radnih mjesta i da će BiH biti članica Evrospke unije i NATO-a.

Predsjednik SDA sinoć se obratio na skupu mladih SDA na Ilidži i imao je prilično upečatljiv govor o budućnosti ove zemlje, obećavši da će se sav posao završiti u narednih od osam do deset godina uz pomoć prijatelja sa Zapada, da će se otvoriti 150.000 do 200.000 novih radnih mjesta i da će BiH biti članica Evrospke unije i NATO-a.

“Bitno je da se ovako okupljamo, naročito kada neki odlaze. Bio sam jučer s prijateljima sa Zapada. Imali smo dug sastanak i rezultat tog sastanka je jedan dogovor da ovaj posao koji traje 28 godina u slijedećih od osam do deset godina završimo uz njihovu pomoć”, kazao je na početku obraćanja Izetbegović.

Izetbegović je govorio o putu koji je SDA prošla u ovih 28 godina od osnivanja, o otvaranju reformskih procesa i svim poslovima koje su radili, a koje, kako je naglasio, druge stranke nisu uspjele i nisu se usudile da rade. Dodao je da je SDA uz sve otpore onih koji ovoj državi ne žele dobro napravila najveći iskorak i to, kako je naglasio, zahvaljujući načelnicima poput Senaida Memića, Semira Efendića, ali i viših nivoa vlasti.

“Sad se nalazimo u toj poziciji da nema više etapa u toj postdejtonskoj obnovi, ima samo posljednja faza. U sljedećih od osam do deset godina završit ćemo posao. BiH će biti članica Evropske unije, članica NATO-a, s izgrađenom infrastrukturom, jer imamo i zakone i planove i osigurali smo sredstva. Želimo brzu cestu do Krajine, autoput do Beograda. Želimo da se od Sarajeva do Goražda i Mostara putuje sat vremena, do Tuzle sat i po. Želim da za osam godina završimo posao i kažemo da je ovo jedna svijetla zemlja koja ima perspektivu. Taj cilj vidimo, vidimo tu zastavicu, to je 2026. godina, zapamtite tu godinu. Vi ćete zajedno s nama starijima za od osam do deset godina završiti taj posao i ići dalje, nastavit ćete raditi ono što mi sada radimo. Ostavit ćemo vam mirnu i perspektivnu zemlju. Standard ljudi ćemo dići za 50 posto. Kada se napravi sinergija masovne izgradnje infrastrukture, s investicijama”, naglasio je Izetbegović.

Novi cilj je 2026. godina

Obećao je Izetbegović i cilj da se nezaposlenost dovede ispod 15 posto, a da će broj zaposlenih biti povećan za 150 hiljada.

“Kada sam rekao prije tri godine da moramo za 10 godina zaposliti 100.000 ljudi, neki su se time ismijavali. Danas, kad smo pola posla uradili, to više nije smiješno. Sada kažem, mi ćemo za slijedećih od osam do deset godina otvoriti 150.000 do 200.000 novih radnih mjesta i mi ćemo to ako Bog da i uraditi”, kazao je predsjednik SDA.

O dolasku Erdogana

Potom je najavio i dolazak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u BiH.

“Našeg prijatelja nešto ne vole na Zapadu, a ima i Bošnjaka koji ga ne vole i u ovoj zemlji. Šta je problem s njim? Problem je to što je on jedan moćan muslimanski lider kakvog odavno nije bilo. Mi ćemo mu pokazati da ima i prijatelje, da ima i onih koji su ponosni na njega”, poručio je on.

Izetbegović je dodao da će se s Erdoganom naredne nedjelje dogovoriti model finansiranja autoputa prema Beogradu preko Tuzle i nazad, preko Višegrada, s krakom za Novi Pazar. Mladim članovima SDA je poručio da, kada im neko kaže da su ovi planovi nerealni, pokažu slike u posljednjim decenijama.

“Neka se malo vrate 35 godina unazad. Sarajevski proces. Sjede politički autsajderi za koje prvi put u životu čuju. Alija Izetbegović, Omer Behmen, Hasan Čengić i tako dalje. Narod je prvi put čuo za njih. Pa nek uzmu slike pet ili šest godina poslije toga. Nije više zatvorenik, nego predsjednik, jer čovjek, kažu, snuje, a Bog određuje. Pa nek uzmu malo slike kako je to izgledalo kada su se momci u patikama s improviziranim puškama suprostavili četvrtoj vojnoj sili u Evropi, pa nek onda uzmu slike kroz tri godine na šta to liči. Pa neka uporede plaću, izgradnju od prije 20 godina, 20 godina ili pet godina. Pogledajte slike srušenog Sarajeva ili Mostara, pa ovog sada. Ili samo ove Ilidže. Nek ih uporede i sve će im biti rečeno. Ima ona koju su Obama i Clintonovi koristili, a to je “da, mi možemo”. I mi možemo reći: “Da, i mi itekako možemo”. Kad smo to sve mogli 28 teških godina iza nas, za ovih osam godina ovo je ravnica, ovo nije ništa. Mi ćemo završiti posao, zajedno s vama”, zaključio je Izetbegović.

Pogledajte više u VIDEO SNIMKU klikom OVDJE.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...