Bakir Izetbegović, član Kolegija Doma naroda PS BiH održao je danas sastanak sa članovima Kolegija Nikolom Špirićem i Draganom Čovićem. Iako nije riječ o formalnom Kolegiju, Izetbegović je kazao da neće biti ni sjednica Kolegija niti Doma naroda jer Srbi neće na nju doći.

Kada je riječ o odluci koja je u RS-u stupila na snagu odnosno o neprimjenjivanju Inzkovog zakona odnosno zabrane negiranja genocida, Izetbegović je kazao kako se to neće moći provesti u praksi.

“Na to će ići raznovrsne apelacije, odluke Ustavnog suda i OHR-a. Da je bilo pameti nismo trebali ući u ovu situaciju. 15 godina se ide u pogrešnom smjeru od strane SNSD-a. Mislim da je to kumovalo sve lošijem stanju u BiH, odlukama da ljudi napuste zemlju. Nadam se da će doći do sazrijevanja kod srpskih predstavnika, vidimo opoziciju da neće pratiti odluke. Za 10, 20 godina neće imati ko da zaradi penziju starcima u BiH”, kaže Izetbegović.

Kazao je da je ovo najdirektniji udar na Dejtonski mirovni sporazum.

“Ne možete udariti na Dejton a da ne udarite na mir. Očekujem da OHR ukine odluku, da se upusti u borbu sa separatističkim i secesionističkim politikama u RS. Mora se suprostaviti tome, pravosudni sistem, sigurnosne službe ako se udari na teritorijalni integritet, OS BiH”.

Izetbegović je kazao da HDZ BiH nastupa sa ciljem da pod pritiskom ishodi rješenja za koje je zainteresiran kada je riječ o Izbornom zakonu.

“Danas o tome nismo pričali. Gospodin Špirić insistira da se sjeda i razgovora. Nisam za formu ja, Čović i Dodik. Samo ili tete-a-tete ili sastanak širih delegacija. Srpska strana shvata da mi namjerno radimo na štetu Srba. Mi nemamo namjeru kočiti investicije u RS, samo mora biti ispoštovana država (elektrane na Drini). Kada je u pitanju imovina državna onda i vojnu i državnu treba staviti u funkciju”, kazao je Izetbegović.

On je dodao da je Čović danas rekao da nisu spremni na brisanje etničkog prefiksa i da se radi o fundamentalnom pravu Hrvata.

“Ne vidim način da implementiramo presudu Evropskog suda za ljudska prava ako ne izbrišemo te prefikse. Spremni smo da to uradimo, ali imamo odustajanje HDZ BiH”, kazao je Izetbegović.

On će u petak boraviti u Banja Luci, a na pitanje da li bi se odazvao pozivu na sastanak sa Dodikom, kazao je da neće imati vremena u petak.

“Ja sam spreman jedan na jedan se sresti sa gospodinom Dodikom. Možda još uvijek se daju stvari zaustaviti. Spreman sam na razgovor i po pitanju blokade da izađemo iz toga. U Banja Luci kad budem neću imati vremena za to, ali to se može desiti iduće sedmice ili kad nađe vremena gospodin Dodik”, kazao je.

Izetbegović je kazao da je Valentin Inzko bio prisiljen donijeti Zakon o zabrani negiranja genocida.

“Ova skupština je imala 15 do 20 godina da donese takav zakon i Inzko je bio prisiljen donijeti takav zakon na kraju mandata. Mi još uvijek možemo donijeti taj zakon i zatražiti da se ovaj povuče. Mi možemo da usvojimo zakon isti ili dopunjen. Ne možete pregovarati o Ustavu, Dejtonu, poziciji OHR-a. Kad neko ne poštuje OHR, konvenciju, ne vidim gdje je prostor za pregovore. Naše pravo na bosanski jezik. Ako neko misli da ima pravo u dvorištu žene koja je izgubila tri sina napraviti crkvu gdje je tu prostor za razgovor”, kaže predsjednik SDA.

(patria)