Opravdani protesti u Krajini, kojima su željelo apelovati na rastući problem nakon višemjesečne migrantske krize u Bosni i Hercegovini, iznjedrili su nekoliko nemilih scena – potragu za migrantima u javnom prijevozu, što je podsjetilo na svirepu zločinačku praksu iz mučne bh. ratne prošlosti.

Pojedini bh. intelektualci su osudili organizovano pretraživanje vozila tokom protesta u Krajini, a direktor Centrotrasna Safudin Čengić poručuje da potraga za migrantima u autobusima i vozovima nije način da se rješava migrantska kriza.

“Ja zaista razumijem ljude u Krajini. Građani su zbog nefunkcioniranja vlasti, onako kako bi trebalo, prepušteni sami sebi zbog čega su preduzeli mjere da ‘rješavaju’ ili ‘sprečavaju’ migrantsku krizu”, rekao je Čengić.

Napomenuo je da migranti ne treba da se voze javnim prijevozom, već da im poseban prijevoz treba biti organizovan.

“Država treba organizovati adekvatan prijevoz, smještaj i nadzor. I zbog zdravstvenih i zbog svih drugih stvari bitnih tim ljudima. Bojim se da je sve ovo van onoga što treba sistem raditi, a onda imamo ovakvu situaciju – nezadovoljstvo građana”, kategoričan je Čengić.

Putnici kao i svi drugi

Čengić je napomenuo da je Centrotrans, u skladu sa zakonom, dužan svakom putniku koji kupi kartu na autobuskoj stanici ili u agenciji pružiti uslugu prijevoza i obezbijediti mjesto u autobusu.

“Centrotrans ne organizuje nikakve posebne prijevoze za migrante, nego vrši prijevoz putnika koji su kupili kartu za određeno odredište. Mi nemamo pravo da ikoga legitimišemo, tražimo identifikacioni dokument i utvrđujemo da li je neko migrant. Mi imamo dosta turista u autobusu”, istakao je Čengić, podsjetivši da to nije uloga prijevoznika.

“Tu smo pomiješali nivoe odgovornosti onih koji imaju obavezu da vode računa o kretanju migranata, smještaju i svemu ostalom što je bitno za migrante i našu zajednicu. Prijevoznici, bili oni cestovni, željeznički ili avio prijevoznici, nisu u poziciji da određuju ko i kako će koristiti njihova prijevozna sredstva”, potcrtao je on.

Upitan da li je Centrotrans u posljednje vrijeme, zbog velikog interesovanja, uveo više linija za Krajinu, Čengić ističe da imaju pet linija za Krajinu i da se ništa nije promijenilo posljednjih čedreset godina.

“Ima tri puta dnevno autobus za Bihać, jedna linija je u 7:30, druga u 13:30 a treća u 22:00 sata. Imamo liniju za Veliku Kladušu koju održavamo sa našim partnerom i imamo liniju za Sanski Most”, zaključio je Čengić.

Svi jednaki, neki jednakiji

Migranti koriste redovne vozne linije JP Željeznice FBiH na isti način na koji koriste usluge privatnih prijevoznika, a prema tvrdnjama sagovornika portala Klix.ba koji često saobraća na liniji Sarajevo – Banja Luka, migrante često svrstavaju u posebne vagone.

“Posljednji put kad sam išao vozom za Banju Luku bila su puna dva vagona migranata. Prebacili su ih da ne budu sa nama. Normalno su kupovali karte, kao i svi ostali. Otkako migranti učestalije saobraćaju prema Krajini, stvara se veća gužva pri kupovini karata nego obično, a i vozovi kasne po 20-ak minuta”, kazao nam je A. Č. iz Sarajeva.

No, kada je riječ o javnom prijevozu migranata važe dvostruki aršini, pa se tako migranti nesmetano koriste uslugama javnih i privatnih preduzeća, ali ne i uslugama taksi prijevoza. Razlog: Tužilaštvo BiH je u nekoliko navrata progonilo taksiste koji su prevozili migrante.

Sarajevski taksista Mahir Nuhić, protiv kojeg je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog krivičnog djela krijumčarenja ljudi, ranije je ispričao za Klix.ba svoju priču, napominjući da je na poziv kolege pristao pružiti uslugu prijevoza osobama za koje nije znao da su migranti.

“Na ulazu u Bihać nas je zaustavila Granična policija. Oni su izvadili neke svoje kartone, na šta mi je policajac rekao da vozim migrante. Ja sam im odgovorio da je to problem države, a ne moj, a da ja svoj posao radim časno i pošteno. Riječ je o teškoj optužnici koja unosi neizvjesnost u moj život i donosi nevolje cijeloj mojoj porodici”, rekao je Nuhić za Klix.ba.

Direktoru Federalne uprave policije Draganu Lukaču je to nelogično, budući da se taksi prijevoz svrstava u javni prijevoz isto kao i usluge JP Željeznice FBiH i Centrotransa.

Napomenuo je da FUP radi na nekoliko predmeta vezanih za trgovinu ljudi u kontekstu ilegalne migracije u Krajini, ali da nisu aktivnije uključeni u slučaj protesta.

“To radi MUP USK, a mi smo u kontaktu sa njima. FUP će biti angažovan na zahtjev MUP-a USK u uvjetima narušavanja javnog reda i mira, kao što je neki dan bio slučaj tokom blokade prometnice u USK”, istakao je Lukač za Klix.ba.