Ravnatelji KBC-a Rijeka Davor Štimac opisao je kako su izliječili prvu osobu zaraženu od koronavirusa u Rijeci. Kaže da je pacijent imao ozbiljnu kliničku sliku.

U Rijeci je ukupno osam oboljelih, od toga su tri u bolnici.

“Jedan od te trojice, prvi pacijent, imao je poprilično ozbiljnu kliničku sliku s tipičnim znakovima Covid infekcije, upalu pluća. Danas smo dobili drugi negativni test za njega i očekujem da bi tijekom idućeg tjedna trebao biti otpušten.

Nakon toga ide 15 dana u samoizolaciju kod kuće tako da budemo skroz sigurni. To je odlična informacija jer je pacijent s ozbiljnom kliničkom slikom izliječen, rekao je Davor Štimac, ravnatelj KBC-a Rijeka, za HRT.

Na pitanje što za KBC Rijeka znači treći stupanj borbe protiv koronavirusa objašnjava:

“Jedan dio bolnice, odnosno nekoliko odvojenih zgrada pripremamo u tu svrhu. Od danas zgrada Klinike za neurologiju postaje prostor u koji će se smještati bolesnici koji trebaju ići na respirator, ako to bude potrebno. Još smo izdvojili jedno zgradu Klinke za otorinolaringologiju i zgrada Klinke za infektologiju za bolesnike koji su simptomatski, ali nemaju potrebu za respiratorom.

Želimo ovim mjerama u potpunosti odvojiti bolesne od zdravih i biti spremni da ako bude veći broj bolesnika, kao što je to slučaj u nekim zemljama, da budemo spremni, da imamo spremne respiratore i da se ne iznenadimo. Svi na neki način moramo biti spremni na mogućnost preraspodjele, uvjeti rada će biti drugačiji nego što su bili do sada i na to moramo biti spremni”, rekao je Štimac.

U Slavoniji su jučer potvrđeni prvi slučajevi, danas je u klinici za infektivne bolesti zbrinuto ukupno sedam oboljelih od koronavirusa.

O tome, ali i što se od jučer do danas promijenilo u životu bolnice govorio je ravnatelja KBC-a Osijek Željko Zubčić.

“Trenutačno imamo sedam pacijenata koje liječimo, svi imaju blagu kliničku sliku. Jedan pacijent ima nekoliko dana povišenu temeporaturu, skrbimo o njima. Jučer je bio intenzivan dan, bio sam 24 sata unutar KBC-a. Poslali smo 14 uzoraka na analizu. Pet je bilo pozitivno, devet negativno pa smo te pacijente jutros otpustili kući.

Danas je bio slabiji pritisak, poslali smo pet testova na ispitivanje u Zagreb. Prema naputcima Ministarstva zdravstva mobiliziramo dodatne resurse i za blaže pacijente i za srednje teške pacijente, a kao što je rekao ravnatelj KBC-a Rijeke, mobiliziramo posebne prostore za respiracijske centre i tu ćemo biti na raspolaganju za istočni dio Hrvatske, dakle za cijelu Slavoniju i Baranju”, rekao je Zubčić

Izvor: Vijesti.ba