Izložba i promocija stripa Mix Comix Ismeta Erdića u Bihaću

E. Hasanagić / biscani.net

U četvrtak, 5. aprila, s početkom u 19:30h, u Gradskoj galeriji u Bihaću bit će održana promocija stripa Mix Comix i izložba autora Ismeta Erdića.

Izložene će iti dvadeset i tri karikature kroz koje su obraćene teme iz Bosne i Hercegovine te globalne karikature iz svijeta. Pored karikature, bit će izloženo i pedeset tabli stripa, kojeg je ujedno i promocija.

Izložbu će otvoriti Erna Begatović, koja je ujedno i promotorica stripa, a moderator izložbe i promotor je Adnan Dupanović.

POVEZANO: Ismet Erdić: Uloga umjetnika je, između ostalog, da svojim radovima ukazuju na sve bolesti čovječanstva

Ismet Erdić je rođen 12.10.1972. godine u Bužimu. Osnovnu školu završava u rodnom mjestu, a nakon toga odlazi u Sarajevo i upisuje Školu primijenjenih umjetnosti. U julu 1991. odlazi u Linz (Austrija) gdje kao vanredni student upisuje Akademiju za umjetničko i industrijsko oblikovanje. Poslije četiri semestra odlazi u Graz u kojem upisuje studij na Institutu za tumače i prevodioce- Odsjek za njemački i ruski jezik. Za vrijeme boravka u Austriji aktivno se bavi karikaturom i stripom i objavljuje svoje radove u studenskim listovima. U junu 1996. vraća se u Sarajevo i upisuje Akademiju likovnih umjetnosti. Tamo radi kao strip autor i objavljuje mnoge radove: “Bošnjački književnici u stripu”, “Iskrivljeni svijet”, “Mangup i Maza”, “Gramatika bosanskoga jezika kroz strip i ilustracije” (autorica teksta Amina Salčinović) i “Smjehotresići”. Osniva grupu “ERBEAL” koju čine Senad Begić, Edin Alić i Ismet Erdić, a koja izdaje jedan strip pod nazivom “Mic Comics”. Radove objavljuje u novinama: “Preporod”, “Svijet”, “Azra”, “Vesela sveska”, “Male novine”, “Pet plus”, “Start”, “Ljiljan”, “Ekologija”, “WUS Austria”, “Slobodna Hercegovina”, Spleen, časopis za umjetnost i kulturu i dr. Ilustrovao je veliki broj knjiga među kojima su: “Zemlja dobrih Bošnjana” autora Velimira Miloševića-Velje, “Vesela strana sporta” autora Rasima Jakubovića-Gere, “Slovo o zavičaju” autora Amira Sijamhodžića, “Zbirka pjesama koje opominju” autora Hasana Durakovića i dr. Strip radovi “Bošnjački književnici u stripu” su zastupljeni i u nastavnom planu za bosanski jezik i književnost, na način da se obrađuju u nekim čitankama. Učestvuje na nekoliko međunarodnih izložbi stripa i karikatura. Objavljuje i radove: “Ruža za A.P.”, “Simbiont”, “Naš dragi tata”. Autor je i poštanske markice “Una regata”. U Bosansku Krajinu se vraća 2001. i zasniva porodicu, te počinje raditi kao profesor likovne kulture u Općoj gimnaziji u Bosanskoj Krupi, ali i drugim školama. Izlagao je na mnogim kolektivnim izložbama u Bosni i Hercegovini, ali i u inostranstvu. Također, član je Kantonalnog udruženja likovnih umjetnika Unsko-sanskog kantona u Bihaću.

 0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...