Na današnjoj konferenciji za medije predstavnici Gradske uprave Bihaća i JU Kulturni centar Bihać i Gradskog sportskog saveza predstavili su program kojim će se obilježiti 760. rođendan Grada Bihaća.

„Ove godine za naše sugrađane pripremili smo niz zanimljivih sadržaja, a ovogodišnje obilježavanje Dana grada Bihaća početi će izložbom „O jednom gradu“ autora Armina Halilagića u četvrtak 20. februara od 20:00 sati u Gradskoj galeriji. U sklopu obiježavanja Dana grada Bišćani će imati priliku uživati u koncertu tamburaškog sastava Bedem u petak 21. februara od 19:00 sati u sali KC Bihać kao i u godišnjem koncertu KUD Krajine koji je predviđen u srijedu 26. februara od 19:00 sati u također u sali KC Bihać“ – kazala je Dijana Bišćević, šefa Kabineta gradonačelnika Bihaća.

I ove godine Gradska uprava željela je građanima Bihaća omogućiti zanimljive kulturne, zabavne, sportske i edukativne sadržaje, koji će dati pečat obilježavanju još jednog rođendana grada na Uni.

“Građani Bihaća imati priliku da uživaju u raznovrsnom sadržaju budući da rođendan Grada Bihaća podrazumijeva niz sportskih, kulturnih i zabavnih sadržaja kojim će se na dostojanstven način obilježiti 760. godina postojanja Bihaća. Biti će tu niz zanimljivih sadržaja među koje izdvajam igrokaz za djecu “Tony and Friends Show- Tužni klaun” koji je na rasporedu u utorak 25. Feburara u 10:30 sati u sali KC Bihać, te promociju monografije ”KŠC Ivan Pavao II u Bihaću – 10. godina” autora Slave Grgića i Vlatka Rosića u ponedjeljak 24. februara u Gradskoj galeriji sa početkom u 19:00 sati” – kazao je Alen Zulić, direktor Kulturnog centra Bihać.

U sali Kulturnog centra u petak 21. februara u 20:00 sati održati će se predstava “Munchhausen” glumca Vilima Matule, a u ponedjeljak 24. februara u sali KC Bihać još jednu zanimljivu predstavu u izvedbi Aide Bukva, Mirze Mušije i Almira Ćehajića “Misija nemoguća” posjetitelji će imati priliku vidjeti od 20:00 sati. Delegacije Grada Bihaća i GV Bihać u utorak 25. februara od 9:00 sati obići će povodom Dana grada mezarje Humci, katoličko groblje Žegar, partizansko groblje Borići i mezar dr. Irfana Ljubijankića, ministra vanjskih poslova R BiH.

„U srijedu 26. februara u 12:00 sati održati će se svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana grada. Za tu priliku pripremit ćemo prigodan program, a kako je to Odlukom o prizanjima i nagrada Grada predviđeno bit će dodijeljenje i nagrade i priznanja ovogodišnjim laureatima. Po odluci Komisije Gradskog vijeća ove godine titula počasnog građanina neće biti dodijeljena. Ostale nagrade „Plakete 26. februar, Plakete Grada Bihaća, nagrada „Japodski konjanik“ i Zahvlanice Grada“ bit će dodijeljne, a o dobitnicima nagrada i priznanja odlučit će Gradsko vijeće na današnjoj zatvorenoj sjednici. Novina ove godine je da će dobitnicima Plakete branilaca-oslobodilaca Grada Bihaća biti dodijeljenje prilikom obilježavanja Dana branilaca 16. juna 2020. godine“ – istakao je Edin Moranjkić, Savjetnik gradonačelnika Bihaća.

Tradicionalno, na rođendan Grada uz pomoć bihaćkih ugostitelja na gradskom trgu od 11:00 sati upriličit će se degustacija rođendanske torte, a tu su i ostale prigodne aktivnosti poput prijema mališana bihaćkih vrtića kod gradonačelnika Fazlića, prijema bivših načelnika/ gradonačelnika i predsjedavajućih OV/GV Bihać, prijema delegacija gradova prijatelja, te revijalne nogometne utakmice ekipa Grada Bihaća i Konzulata Hrvatske u Banja Luci.

“Za dane vikenda, odnosno u subotu 22. februara od 9:00 sati u dvorani Luke biti će organiziran turnir u malom nogometu za uzrast U-11, a isti dan od 10:00 sati u prostorijama Kulturnog centra održati će se Otvoreno prvenstvo grada u šahu. Kruna sportskih aktivnosti biti će u utorak 25. februara kada je predviđen kros učenika osnovnih i srednjih škola u centru grada od 10:00 sati. Upravo smo ovim aktivnostima gdje ima puno mladih željeli akcenat obilježavanja Dana grada Bihaća usmjeriti uz poruku da su mladi naše najveće bogatstvo i budućnost ovog grada” – kazao je Saša Smiljanić, predsjednik Gradskog sportskog saveza.

Podršku ovogodišnjoj manifestaciji pored Grada Bihaća kao generalnog pokrovitelja, gradskih javnih ustanova i preduzeća, dala je organizacija IPSIA.