Ilustracija
Izložena zbirka Kur'ana s antikvitetima

Autor izložbe istakao je kako se prikupljanjem Kur'ana bavi desetak godina, navodeći kako njegova biblioteka posjeduje oko 3.000 knjiga, među kojima je oko 200 Kur'ana

Autor: Fena

Izložba Kur’ana iz privatne kolekcije mostarskog pjesnika i pisca Nusreta Omerike pod nazivom “Kur'anom ti po srcu pišem” otvorena je u ponedjeljak navečer u Centru za kulturu grada Mostara.

Tom prilikom izloženo je 114 Kur'ana iz privatne zbirke Nusreta Omerike, a javnosti je po prvi put predstavljeno i šest ručno pisanih, posebno ukrašenih i pozlaćenih Kur'ana – antikviteta.

Autor izložbe istakao je kako se prikupljanjem Kur'ana bavi desetak godina, navodeći kako njegova biblioteka posjeduje oko 3.000 knjiga, među kojima je oko 200 Kur'ana koji su štampani u više islamskih zemalja i gradova.

Među izloženim primjercima je i šest Kur'ana koji su ručno pisani, a koji su stari oko 300 godina.

Govoreći o izložbi, prof. Suljo Cikotić kazao je kako je ona od višestrukog značaja te da je ono što je uradio Nusret Omerika zaista jedan poseban primjer čuvanja tradicije i čuvanja vrijednosti pisanja Božije riječi.

Po njegovim riječima, to je jedna kulturna baština, jedna posebnost, vrijednost koju su stoljećima njegovali i baštinili muslimani na svim meridijanima.

Izložbu je organizovao Institut “Yunus Emre Mostar”, u saradnji s Centrom za kulturu grada Mostara.

(Autor: Avaz)