Benjamin Netanjahu Arhiv
Izraelski premijer najavljuje pripajanje naselja na Zapadnoj obali

Dva najveća rivala Benjamina Netanjahua objavila su ranije ove godine kako su odlučili udružiti snage i sjediniti svoje partije lijevog centra

Autor: Fena

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanjahu) izjavio je da će, ako osvoji novi mandat na izborima u utorak, pripojiti naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Netanjahu je u intervjuu izraelskom Kanalu 12 odgovarao na pitanje zašto ne proširi suverenitet Izraela da uveća naselja na Zapadnoj obali, kao što je učinjeno u istočnom Jerusalemu i na Golanskoj visoravni.

– Ko kaže da to nećemo uraditi? Mi smo na tom putu i razgovaramo o tome. Ako pitate hoćemo li krenuti u sljedeću fazu – odgovor je da. Proširit ću izraelski suverenitet i ja ne pravim razliku između blokova naselja i izoliranih naselja – rekao je Netanjahu, prenosi agencije.

Dva najveća rivala izraelskog premijera Benjamina Netanjahua objavila su ranije ove godine kako su odlučili udružiti snage i sjediniti svoje partije lijevog centra, što predstavlja pravu političku uzbunu pred prijevremene izraelske izbore zakazane za 9. april.

Nova partija bivšeg komandanta izraelske vojske Benija Ganca (Benny Gantz) i stranka Ima budućnosti (Yesh Atid) Jaira Lapida (Yair) su se dogovorile da se nadmeću zajedno, a pridružio im se još jedan bivši načelnik Generalštaba Gabi Aškenazi, izvještavali su izraelski mediji.

To je dramatičan potez koji je stvorio prvu kredibilnu alternativu Netanjahuovoj vladavini koja traje jednu deceniju, prenose agencije.

(Autor: Avaz)