Izrečene prve kazne za roditelje u BiH zbog nevakcinisanja djece

Avaz
Sud je već izrekao novčanu kaznu roditeljima, potvrdila je  Dušanka Makivić, portparol Uprave za inspekcijske poslove RS.

Protiv šest roditelja koji su odbili da vakcinišu svoju djecu, zdravstveni inspektori Republike Srpske podnijeli su zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka u nadležnim sudovima. 

Sud je već izrekao novčanu kaznu roditeljima, potvrdila je  Dušanka Makivić, portparol Uprave za inspekcijske poslove RS. Roditelji su s područja Hercegovine.

S obzirom na to da sistematsku imunizaciju provode zdravstvene ustanove koje vode evidenciju o imunizaciji, ukoliko roditelj ili staratelj odbije da izvrši sistematsku imunizaciju, zdravstvena ustanova o tome treba obavijestiti Zdravstvenu inspekciju.

Kako nam je rekla Makivić, na osnovu dostavljenih podataka, zdravstveni inspektori su pozivali roditelje da se izjasne odbijaju li i dalje vakcinaciju, pri čemu im se još jednom ukazuje na rizik od nevakcinisanja, kao i na novčane kazne koje zakon predviđa.

 

Neodgovorni roditelji bit će sankcionirani: Kolika je kazna onom ko ne upiše dijete u školu na području USK?

Ukoliko roditelj bez opravdanog razloga ne upiše dijete u prvi razred osnovne škole, platit će novčanu kaznu u iznosu od 100 do 5.000 maraka ovisno o tome u kojem dijelu Bosne i Hercegovine živi. Iznosi kazni se razlikuju od kantona do kantona, a najviše su u Zapadnohercegovačkom, gdje će se sa 100 do 5.000 KM kazniti roditelj, odnosno skrbnik, koji bez opravdanog razloga ne upiše dijete u školu, piše portal avaz.ba.

Odmah reagiraju

Kazne su visoke i na području Tuzlanskog kantona. Ta oblast je u opisu rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, a neodgovorni roditelji mogu biti kažnjeni u rasponu od 200 do 1.000 KM.

– Prethodnih godina zbog nemogućnosti utvrđivanja matičnih brojeva djece nisu izricane novčana kazne – rečeno nam je u Ministarstvu obrazovanja i nauke.

U Sarajevskom kantonu kazna za neupisivanje djeteta u osnovnu školu je 500 KM.

– Međutim, to se do sada nikada nije desilo. Onima koji zakasne, pošaljemo službene obavijesti i oni nakon toga odmah reagiraju – kazala je Nihada Čolić, pomoćnica ministra za obrazovanje, nauku i kulturu KS.

Dodaje da, ukoliko dijete nije zrelo za školu, na zahtjev roditelja ili školske komisije, može biti vraćeno da se upiše naredne godine.

Za neupisivanje djeteta u prvi razred osnovne škole u Zeničko-dobojskom kantonu kazne se kreću od 100 do 500 KM, potvrđeno nam je u Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

Opravdani razlozi

– Do sada nisu zabilježeni takvi slučajevi, ali je bilo slučajeva da dijete napusti školovanje. U posljednjoj godini zabilježeno je takvih pet primjera. Uglavnom su to djeca romske populacije, mada ima i drugih. Dijete ne dolazi na nastavu i to dođe do suda, gdje sudije odrede kaznu na osnovu procjene materijalnog stanja porodice. Kada dođe ta kazna, roditelj mora vratiti dijete u školu – kaže Mensur Sinanović, resorni ministar.

U BPK su zabilježeni slučajevi da školske komisije iz opravdanih razloga dozvole odgodu upisa, ali ne i slučajevi nemarnosti roditelja, za što je predviđena novčana kazna u iznosu od 500 KM. Ista tolika kazna je i Unsko-sanskom kantonu.

Jedino u HNK nema kazne

Prema postojećem Zakonu o osnovnom obrazovanju i odgoju Hercegovačko-neretvanskog kantona, nisu predviđene nikakve novčane sankcije za roditelje koji ne upišu dijete u prvi razred osnovne škole, rečeno nam je u resornom ministarstvu. Tako je HNK, vjerovatno, jedini u Federaciji koji za takve slučajeve nema predviđene kazne. Istovremeno, propisana je novčana kazna za odgovornu osobu koja propusti predati prekršajnu prijavu protiv roditelja ili skrbnika koji u roku ne upiše dijete u školu.

U Ministarstvu nemaju informacija o tome ima li zabilježenih slučajeva da roditelji nisu upisali svoje dijete, kazavši nam da je to pitanje za osnivače škola, odnosno gradove i općine.

U RS od 100 do 500 KM

Ukoliko roditelj ne upiše dijete u osnovnu školu, kazne u RS iznose od 100 do 500 KM.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da ne postoje podaci o roditeljima koji su kažnjeni zbog toga što nisu upisali djecu u osnovnu školu. Kažnjavanje takvih roditelja, kazali su  u resornom ministarstvu, u nadležnosti je osnovnih škola, lokalnih zajednica i centara za socijalni rad.

 

Bihać: Dvije osobe pretukle 22-godišnjaka

Dana 02.04.2018 godine, Policijskoj stanicic u Bihaću obratio se B.A.1996.godine koji je prijavio fizički napad prema sebi od strane dva lica J.M i J.R.

“Pripadnici Policijske stanice Bihać priveli su dva lica J.M. i J.R. zbog sumnje da su učinila krivično djelo „ Laka tjelesna ozljeda“ , saopćeno je iz PS Bihać.

Daljnji rad na dokumentovanju krivičnog djela „ Laka tjelesna ozljeda“ nastavljaju istražitelji OKP PS Bihać.

 

Reagovala kantonalna inspekcija, zabranjen nelegalan odvoz odronulog šljunka u bihaćkoj mjesnoj zajednici Brekovica!

Nakon što prije nekoliko dana većina lokalnih portala objavila članak o ovoj temi, o problemu u MZ Brekovica, a riječ je bila o nekontrolisanom odvoženju nasipa s majdana, oglasili su se i nadležni organi. 

Kako je potvrđeno za naš portal, kantonalna inspekcija na čelu sa direktorom Nihadom Mujkićem brzo je izišla na teren i spriječila nelegalan odvoz odronulog šljunka.

Podsjećamo, mještani ove mjesne zajednice obratili su se gradskim i kantonalnim inspekcijskim službama nakon što se s visine od stotinu metara srušila stijena od par hiljada kubika, nakon čega su pojedinci novonastalu situaciju iskoristili za vlastite potrebe.

Litice majdana se zbog nekontrolisang odvoza sve više obrušavaju zbog čega direktno ugrožavaju sigurnost kako prometovanja, tako i obližnjih stambenih objekata.

Predsjednik Savjeta MZ Brekovica Sead Ćehić u obraćanju je naglasio da je opasnost najveća za učenike ovdašnje osnovne škole koji se za vrijeme velikog odmora igraju neposredno iznad liticea, a koja se stotinjak metara obrušava u samo podnožje majdana.

 

 

GORAŽDE: Automobil završio u baš0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...