Američke obavještajne agencije izdavale su zlokobna, tajna upozorenja u januaru i februaru o globalnoj opanosti od koronavirusa dok su američki predsjednik Donald Tramp (Trump) i zakonodavci umanjivali prijetnju i nisu poduzeli potrebne mjere koje bi usporile širenje virusa, tvrdi američki zvaničnik koji je upoznat s izvještajima obavještajnih agencija. 

Izvještaji obavještajnih agencija nisu predvidjeli kada bi virus mogao doći na američke obale niti su preporučili određene korake koje bi trebalo da preduzmu službenici javnog zdravstva, pitanja koja nisu u nadležnosti obavještajnih agencija. Ali pratili su širenje virusa u Kini, a kasnije i u drugim zemljama i upozorili su da kineski zvaničnici umanjuju ozbiljnost epidemije, piše “Washington Post”.

Kada se zajedno uzmu u razmatranje, izvještaji i upozorenja predvidjeli su virus koji ima potencijal da postane pandemija zbog koje će vlade morati poduzimati brze akcije kako bi ga suzbile. 

Ali, uprkos stalnim upozorenjima, Tramp je nastavio javno i privatno umanjivati prijetnju koju je virus predstavljao Amerikancima. Zastupnici se također nisu ozbiljno uhvatili u koštac s virusom sve do ovog mjeseca, dok su se zvaničnici borili da drže građane izolovane u svojim domovima i bolnicama kako bi spriječili porast broja pacijenata oboljelih od Covid-19, bolesti uzrokovane koronavirusom.

Obavještajne agencije “na to upozoravaju od januara”, rekao je američki zvaničnik koji ima uvid u izvještaje koji su distribuirani članovima Kongresa i njihovim pomoćnicima, kao i službenicima u Trampovoj administraciji, i koji je zajedno sa drugima govorio pod uslovom da ostane anoniman zbog odavanja osjetljivih informacija.

– Donald Trump možda nije očekivao ovo, ali mnogi drugi u vladi jesu. Problem je što ga nisu mogli nagovoriti da uradi išta po tom pitanju. Čitav sistem je bio alarmiran – kazao je on.

Glasnogovornici CIA-e i Ureda direktora Nacionalne obavještajne službe odbili su dati komentar, a glasnogovornik Bijele kuće odbacio je kritike na Trampovu reakciju.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Izvještaji obavještajnih agencija SAD iz januara upozoravali na pandemiju / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.