Izvoz piletine u EU: Prve hladnjače bi mogle krenuti za nekoliko mjeseci

Faktor.ba

Prve firme koje bi mogle dobiti dozvolu za izvoz piletine i prerađevina od pilećeg mesa iz BiH u zemlje EU su, kako nezvanično saznajemo, “Madi” iz Tešnja i “Ovako” iz Visokog. Očekuje se da bi prvi kontigenti ovih proizvoda prema EU mogli krenuti za nekoliko mjeseci.

Prilikom proteklih kontola, koju su provodili inspektori Evropske komisije, vršene su provjere postrojenja za uzgoj pilića i preradu pilećeg mesa u ovim firmama, koje su najbliže ispunjavanju standarda koje zahtijevaju propisi EU.

Zapravo, cijeli postupak uvrštavanja BiH na listu zemalja iz kojih se piletina i proizvodi od pilećeg mesa izvozi na tržište zemalja EU je fokusiran na osposobljavanje državnih institucija, prije svih Ureda za vatertinarstvo BiH, za izdavanje izvoznih dozvola.

Naime, neće Evropska komisija davati dozvole firmama iz BiH. To će raditi Ured za veterinarstvo BiH, koji mora pokazati da u svom radu primjenjuje standarde EU, te da iste takve standarde zahtijeva od proizvođača pilećeg mesa i prerađevina. Također, Ured za veterinarstvo će izdatom dozvolom ujedno garantovati da firme izvoznici ispunjavaju standarde kvaliteta koje zahtijeva EU.

Iz Ureda za veterinartstvo nisu željeli govoriti o tome koje će firme u prvom kontigentu izdavanja dozvola dobiti te certifikate.

– Svi objekti iz BiH koji pokažu zainteresovanost za izvoz mesa peradi ili proizvoda od mesa peradi u EU, a za koje Ured za veterinarstvo BiH utvrdi da potpunosti ispunjavaju zahtjeve legislative EU u ovom segmentu proizvodnje mogu biti odobreni i izvoziti svoje proizvode u EU – kazao nam je direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba.

Kalaba nije želio precizno govoriti ni o tome kada bi prve hladnjače sa pilećim mesom mogle krenuti put zemalja EU, jer to zavisi od procedura koje mora provesti Evropa. Naime, Evropska komisija mora izmijeniti svoje odluke u vezi sa uvrštavanjem BiH na listu zemalja iz kojih se u EU uvozi pileće meso i prerađevine.

Zanimalo nas je i kakvi su kapaciteti BiH za izvoz pilećeg mesa u EU, izraženi u količinama mesa, kao i u iznosu ostvarenih prihoda. Međutim, da bi se ovakve procjene mogle praviti, kako nam je saopćeno iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, potrebno je prvo znati koje firme su dobile dozvolu za izvoz ove vrste roba.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...