Sastanak Federalnog štaba civilne zaštite u Sarajevu završen je kasno večeras. Doneseno je niz naredbi među kojima je i naredba kojom se u narednih 15 dana zabranjuje svaki vid javnog okupljanja, rad kafića, barova, restorana, uslužnih objekata, te rad kulturnih institucija, poput kinosala, pozoršta, muzeja, galerija i slično. 

Zamjenica premijera FBiH, federalna ministrica finansija i komandantica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Miličević kazala je da naredbe nisu bile nimalo lake.

– Radili smo procjenu kako će se reflektirati prema stanovništvu, kako će utjecati na gospodarsku stabilnost. Ovakve mjere se donose u čitavom okruženju i zemljama EU. U ovim okolnostima nismo u stanju kontrolirati jer imamo ne tako dobra iskustva u Italiji. Uvjerili su nas iz Federalnog ministarstva zdravstva da smo možda zakasnili koji dan – kazala je Miličević.

Zamolili su za razumijevanje javnosti i građane za ozbiljnost.

– Ja nisam do danas shvatila da je to toliko ozbiljna situacija. Više sam bila fokusirana na gospodarske aktivnosti i zaštitu gospodarstva. Danas sam spoznala da je u prvom planu zdravstvo, da je u drugom gospodarstvo. Do danas sam govorila da su oni u istoj ravni. Danas sam spoznala da je to zaštita građana, zdravlje ljudi i da je drugo pitanje pitanje radnih mjesta. Nadamo se da ovih 15 dana dovoljno, da je to vrijeme inkubacije, da ćemo ovakvim mjerama uspjeti kontrolirati situaciju – navela je ona.

Odgovarajući na pitanje novinara o alarmantnom stanju u Mostaru nakon što je otkriveno da je pacijent koji je ležao u bolnici zaražen koronavirusom, Milićević je rekla da na Štabu civile zaštite nisu imali te informacije.

– Vjerovatno nemaju zapovijed da informiraju dalje, danas smo tek stvorili tu obvezu da šalju informacije i obavijesti zaraženih i izoliranih. Sve što imamo informacija su nezvanične, poluinformacija. Rekla bih da je zavladala virus panika u Mostaru jer se svi bojimo toga da virus dođe u zdravstvene ustanove – navela je ona.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Ja nisam do danas shvatila da je to toliko ozbiljna situacija / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.