Sa ženama nisi na istoj “valnoj”, način razmišljanja, želje, ambicije, prioriteti, skoro ništa zajedničko. Većinu života se nisam osjećala kao “tipično žensko”.

Sa dečkima sam se bolje razumijevala, sa njima je kao bilo konkretnije, jasnije, lakše.

Za moju viziju o ženama nije pomoglo ni to što sam prošla iskustvo fizičkog i verbalnog nasilja u osnovnoj i srednjoj školi od onih više “popularnih” cura, pa sam imala i izazov manjka povjerenja u žene i njihove namjere.

Imala sam dvije bliske prijateljice tokom školovanja, i to je to od ženskog društva (jesam I introvertna dosta po prirodi, nije to jedini razlog. Mislila sam da kad postanem “udana žena” i uđem u svijet “zrelih” žena da će to biti drugačije. Ali ništa, i dalje isti osjećaj nepripadanja.

Sad sam se na druženjima sa parovima već programirala da se momentalno negdje teleportiram na spomen riječi recepti i šta si pravila danas za ručak. Dok smo mi “žene” vodile kao prolazne i zaboravne razgovore o novom Schauma šamponu od breskve, muževi su dogovarali poslove i provodili vrijeme korisno.

E sad, znam da je i milion definicija šta je to zapravo tipično žensko, ali šta god da je za mene bilo, bilo je daleko od komplimenta. „Tipično žensko“ je za mene nosilo simbol slabosti, neslobode i nesamostalnosti.

U svakom slučaju, uvijek me kopkalo šta je to moj problem da se ne osjećam kao da sam sa istog planeta žena.

Foto: pexels

Sve do proljeća 2017-te. Baš sam tada sa partnerom pokrenula svoj biznis, a na poziv jedne drage osobe došla u Facebook grupu koja je okupljala žene u biznisu. Grupa se zvala Visible Women Worldchangers, a grupu je vodila jedna karizmatična Slovenka Lenja Faraguna, mentorica za marketing i biznis coach.

Lenja je tada imala bebu od 8 mjeseci, radila lajvove nekoliko puta dnevno dijeleći savjete za biznis i marketing, na za mene dotad neviđeni način.

U grupi je bilo oko 700 žena iz raznih dijelova svijeta, najviše iz regije, uglavnom žene koje imaju svoj biznis ili žele pokrenuti uskoro svoj biznis. Svaki dan sam pregledavala svaki video, svaki post, i upijala sve kao spužva od žena koje su dijelile savjete, a najviše od Lenje.

Lenjin glas je ubrzo postao kao zvuk sa TV-a (kojeg nemam u kući već 7 godina) koji se nikad ne gasi. Lenja je za mene postala jedna super žena koja priča o svojim padovima jednako kao i usponima, radi ono što voli, ima svoj location free biznis, i toliko slobodna da radi live u pidžami.

Iako je prošla razne dijelove pakla u životu, to nije značilo da je slaba i cmizdrava, već naprotiv. Lenja je za mene postala simbol hrabrosti i snage, a na to sve ŽENA.

Što sam više bila u toj grupi, više sam otkrivala priče magičnih žena u regiji koje mijenjaju svijet radeći ono što rade i povezivala se s njima. Otkrivala sam da su prošle isto ili slično što i ja, da se zbog tih iskustava i razumijemo na poseban način.

Divila sam im se i svaka njihova priča mi je bila inspiracija. A najveći šok je bio što sam počela da se osjećam dobro među njima, ŽENAMA.

Foto: pexels

Sve više sam otkrivala da je termin „tipično žensko” bio samo skup stereotipa o ženama, većinom sa negativnom konotacijom i da je to glavni razlog mog nepovezivanja.

Otkrila sam i da me ne čini ništa manje ženom ako ne volim recepte ili neke „tipično ženske“ teme. Sve ono sa čim se nisam mogla povezati kod drugih žena, ono što sam i pogrešno osuđivala, su samo bili drugačiji interesi, stilovi života, razmišljanja, vrijednosti i stanja svijesti koje i nemaju neke veze sa spolom.

Ovo je jedna od onih lekcija u životu kad sebe uhvatiš u krivu, i super sam sretna što mi se desila. Danas za mene tipično žensko predstavlja hrabru ženu koja živi život na svoj način, kako god to nju usrećivalo. Sa ovim “tipičnim ženskom“ sam u konekciji potpuno.

 

Više saznajte na izvornom linku: Redakcija – Ja nisam “tipično žensko”. Da li sam onda nežena? / (lolamagazin.com).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.