Zemljotres jačine 4.9 stepena Rihtera pogodio je večeras Albaniju, a potres se osjetio i u Crnoj Gori. 

– Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je dana 28. januara 2020. godine, u 21 sat i 15 minuta registrirao jači zemljotres sa epicentrom na 25 kilometara sjeveroistočno od Drača. Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 4.9 jedinica Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od VI-VII stepeni Merkalijeve skale (MCS) – navedno je na sajtu  Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 13 kilometara.

– Na osnovu numeričkog modela promjene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres je mogao izazvati izvjesne materijalne štete u epicentralnom području – saopćeno je.

Podsjetimo, razorni zemljotres u novembru pogodio je Albaniju, a epicentar potresa bio je grad Drač. Poginulo je više od 40 osoba.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Jači zemljotres u Albaniji, osjetio se i u Crnoj Gori / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.