Iako nije osvanuo baš po željama građana Bosne i Hercegovine, odnosno po željama građana Unsko-sanskog kantona (kasnije će se ispostaviti i zašto), danas je Međunarodni praznik rada, tzv. “Prvi maj” (ime vjerovatno dobio po poziciji na kalendaru).

Wikipedija kaže: “Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu dana 1. maja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt”, pa onda ako usporedimo uzrok proslave ovog praznika, a i sami praznik, možemo vidjeti da oni nemaju apsolutno nikakve podudarnosti. Ups, ustvari, radnička klasa Bosne i Hercegovine, danas će na livadama sa komadima mesa i punim obrazima da slavi ovaj radnički praznik (rekao bih Bajram radničke klase, ali strah me ogriješit ću se).

Ali čekaj, najbolje je krenuti iz svoje avlije. Unsko-sanski kanton je kanton (ako se ne varam) sa najvećim brojem migracija bh. stanovništva na Zapad (čovječe, historija će govoriti o nama kao kolonizatorima Slovenije, Austrije, Njemačke…), pa su prošle sedmice granice na ulazu u USK bile prepune bh građana koji se vraćaju u domovinu kako bi sa svojim najbližim proslavili ovaj praznik, a oni koji su u zadnji čas nanijetili ka Krajini, jučer su zagužvali na nekih pola sata.

I eto, kada belaj hoće, sinoć pade kiša, pa je smišljanje rezervnih planova, ako bi se nebo namrštilo i danas, bilo neophodno poslije ponoći.

Kako god, građani Unsko-sanskog kantona, nezadovoljni stanjem u ovome Kantonu, ali i samoj državi, danas će sa krajiških odmarališta i mjesta za rekreaciju poslati jaku poruku vlastima u Bosni i Hercegovini (koji se također negdje dave, jer i njima je Praznik rada): “Imamo mi kruha i bez vaše pomoći”, ili možda: “Janjetine i igara”.

Oni što će opet praviti gužve na izlazu iz Bosne i Hercegovine za dane vikenda garant neće ni osjetiti rezultate prvomajske borbe radničke klase u BiH na današnji dan, a male su šanse da osjete i radnici u BiH.

U ponedjeljak u našoj zemlji se očekuje pretežno sunčano vrijeme, sa mjetimičnim gužvama pred Ambasadama zapadnih zemalja u gradovima Bosne i Hercegovine, pa se mole svi građani da se naoružaju saburom, a ako ne u podedjeljak, sigurno će doći dan kad ćete i vi stajati u redu i čekati da date otiske, jer kako kaže naš narod: “Nemereš ovdje živsti kako je Bog reko”. Uz tok rijeke Une u gradu Bihaću moguća pojačana frekvencija migranata, dok se na Gradskom trgu, kao i u drugim gradovim i općinama našeg kantona očekuje sijevanje bliceva na ispraćaju maturanata.

Dragi čitaoče, sretan ti Međunarodni praznik rada – prvi maj, da si živ i zdrav (jer trebaš na posao poslije ovog svega i nemoj se previše odmoriti, uvijek radi nešto, jer znaš kko ono ide, kad se odmoriš nisi ni za šta), a sve ostalo će samo doći, kad god, naše je da čekamo.

Piše: Elvedin Hasanagić / Biscani.net